Cornwall – zeleni paradiž Anglije

23. septembra, 2017
Za šestino Slovenije velik polotok na skrajnem jugozahodu Anglije je dolgo buril mojo domišljijo. A ker je oddaljen dobrih pet ur vožnje iz Londona, se je prava priložnost ponudila šele med raziskovanjem Anglije s svojim avtomobilom. Ko sem zapeljal med s kamnitimi zidovi obdane pašnike in se je nad prepadno obalo sem ter tja pojavila domačija, obdana s presenetljivo bujnimi vrtovi, sem vedel, da sem prišel prav. 

 

Južna lega in vpliv toplega zalivskega toka pokrajini prinašata nepričakovano prijetno oceansko klimo z milimi zimami. Posebna privlačnost Cornwalla so številni vrtovi, v katerih uspevajo rastline, ki jih na Britanskem otoku ne bi pričakovali. Eden izmed najbolj znanih obdaja podeželsko hišo Antony house. V njem so snemali zadnjo filmsko verzijo zgodbe Alice v čudežni deželi. Cornwallske vrtove in rastlinjake sem davno pred tem občudoval tudi v filmski komediji Reševanje vdove Grace. V njej priletna vdova zamenja gojenje orhidej za pridelavo marihuane. Večji del filma je bil posnet v kraju Port Isaac, ki je bil središče dogajanja tudi v televizijski seriji Doktor Martin. Nanizanko o čudaškemu zdravniku in še bolj čudaških domačinih smo si lahko ogledali pred nekaj leti.

Obisk v meglenem jutru je name takoj naredil veličasten vtis: Z roba nekakšnega kraterja se je odprl pogled na fantazijsko zgradbo, katere prosojne kupole, sestavljene iz nekakšnega satovja, so videti kot človeško zatočišče na tujem planetu.

 

IMG_4539_web

Največji rastlinjak na svetu

V preteklosti je bilo območje polotoka gospodarsko pomembno zaradi rudnikov kositra, kaolina in bakra. Po zaprtju rudnikov se je razvijalo ribištvo in kmetijstvo, danes pa največ zaslužka prinaša turizem. Za zgled, kako preobraziti industrijsko uničeno krajino, je lahko projekt Eden – Raj. Njegovo osrčje predstavlja največji rastlinjak na svetu, s površino nekaj več kot 22.000 m2, kar je toliko kot 35 nogometnih igrišč! Njegova vrednost je še toliko večja, ker je zgrajen v opuščenem glinokopu blizu mesta St. Austell. Tako so hkrati s pridobitvijo nove turistične atrakcije sanirali degradirano naravno okolje.
Obisk v meglenem jutru je name takoj naredil veličasten vtis: z roba nekakšnega kraterja se je odprl pogled na fantazijsko zgradbo, katere prosojne kupole, sestavljene iz nekakšnega satovja, so videti kot človeško zatočišče na tujem planetu. Skrivnosten videz je dopolnjevala velikanska skulptura podobna okostnjaku. Kipu pravijo »WEEE man« (človek iz električnih in elektronskih odpadkov). Sestavljen je iz tehničnih izdelkov, ki jih v svojem življenju zavrže povprečen britanski potrošnik. Ob pogledu na avtomobilske dele, pralne stroje, štedilnike, televizorje, računalnike, mobilne telefone in še kaj se človek res zamisli. Vse skupaj namreč tehta več kot tri tone!

Tropski kraji sredi Anglije

V okolici so se vile poti med nasadi sivke, raznovrstnih cvetlic in celo estetsko zasajenih vrtnin. Vse skupaj je bil le uvod v svet, ki ga pod seboj skrivajo velikanske kupole, prekrite s posebno folijo, napolnjeno z zrakom. V največji, visoki kar 55 metrov, domuje pravcati deževni gozd. Sprehod po urejenih poteh nudi enkratno doživetje vsem, ki nimajo možnosti za potovanje v tropske kraje. Tudi invalidom prilagojene poti vodijo mimo drevesnih orjakov, s katerih visijo plezalke in orhideje, del gozda pa predstavljajo uporabne rastline, predvsem eksotično sadje in začimbne rastline. Rastline so podrobno označene, toda tropsko okolje še zdaleč ni le botanični vrt. V manjših informacijskih središčih je predstavljeno tudi bivanje v deževnem gozdu, gojenje tropskih rastlin ter vpliv človeka na okolje. Tropski rastlinjak zaznamuje visoka vlažnost. Zanjo med drugim skrbi tudi pravcati slap z razpenjenim potokom, za katerega napajanje uporabljajo reciklirano vodo. Zadnji del rastlinjaka predstavlja stena glinokopa, ki podnevi akumulira toploto in jo oddaja ponoči. Tako za vzdrževanje visoke temperature (35 ºC podnevi in 18 ºC ponoči) potrebujejo precej manj energije. V deževnem gozdu je relativna vlažnost ponoči 90-odstotna, čez dan pa pade na 60 odstotkov.

IMG_4554_web

Rajski vrt Eden je več kot rastlinjak

Drugi del rastlinjaka je do obiskovalcev mnogo prijaznejši, saj je v njem hladneje in predvsem manj vlažno. Namenjen je predstavitvi subtropskih rastlin, ki predstavljajo Sredozemlje, Južno Afriko in Kalifornijo. Tudi tu so poleg divjih rastlin na ogled mnoge kulturne rastline, vključno z oljko, trto, koruzo in tobakom. Za popestritev skrbijo različni kipi ter miniaturna sredozemska vas.
Delo z rastlinjakom je zahtevno, kljub temu, da je veliko postopkov avtomatiziranih. Zaradi opraševanja in kontrole škodljivcev so naselili tudi žuželke, ptiče, kuščarje in žabe. Kljub temu morajo nekatere rastline opraševati ročno, da pridejo do semen, ki jih potrebujejo za genetsko banko. Za zdravje rastlin skrbijo s karanteno novih primerkov, škodljivce pa odstranjujejo tudi ročno ali uničujejo z organskimi pripravki.
Rajski vrt Eden je mnogo več kot rastlinjak. Velik oder, obdan z urejenimi gredicami cvetja in okrasnimi grmi, je namenjen različnim prireditvam, v futurističnih zgradbah pa prirejajo razstave, seminarje in delavnice. Dogodki sledijo letnim časom in tako med drugim pozimi zunaj uredijo pravo drsališče. Nič čudnega, da je rastlinjak od otvoritve (leta 2001) obiskalo že več milijonov obiskovalcev.

Drugi del rastlinjaka je do obiskovalcev mnogo prijaznejši, saj je v njem hladneje in predvsem manj vlažno. Namenjen je predstavitvi subtropskih rastlin, ki predstavljajo Sredozemlje, Južno Afriko in Kalifornijo.

IMG_4480_web

Tradicionalne dobrote

Cornwall je med drugim tudi pravi mali gastronomski raj. Vse je praktično na dosegu rok in marsikaj iz ekološke pridelave: sveže morske dobrote, kakovostni mlečni izdelki, meso, sadje, zelenjava, pa tudi vino, pivo in jabolčno vino. Slednjemu pravijo cider in ena izmed najboljših priložnosti za njegovo pokušino se mi je ponudila na turistični kmetiji Healey’s. S kmetijo, obsežnimi sadovnjaki, v katerih raste več kot tri tisoč jablan in nekdanjo destilarno viskija upravljajo potomci enega izmed najbolj slavnih angleških avtomobilistov in konstruktorjev Donalda Healeya (1898-1988). Na poldrugo stoletje stari kmetiji sem se seznanil z izdelavo različnih pijač, marmelad in drugih domačih proizvodov. Med njimi so še posebej ponosni na cider Rattler z logotipom v obliki klopotače, zadnja leta pa se v njihovih kleteh starajo tudi steklenice viskija in vinjaka. Večino proizvodov je mogoče poizkusiti med brezplačno degustacijo. V domači restavraciji pa si velja privoščiti eno izmed pokrajinskih kulinaričnih posebnosti – cornish pasty, ki predstavlja v testo zavite različne slane nadeve. Ob pozno popoldanskem obisku sem se zadovoljil le s sladico, s tradicionalnim smetanovim jagodnim sladoledom. Ob srkanju angleškega čaja pa so mi ponudili še cornwallske kolačke. Podobni so manjšim kruhkom, običajno pa so namazani z jagodno ali malinovo marmelado in preliti s posebej gosto smetano clotted cream. Zanjo so uspeli v Evropski uniji uveljaviti zaščiteno poreklo. Smetano pripravljajo s segrevanjem kravjega mleka, katerega pustijo stati več ur, da se strdi in naredi skorjo.

Privlačne podobe obmorskih krajev

Kmetija družine Healey se nahaja v notranjosti polotoka, nedaleč od središča pokrajine Truro. Kot Ptuj veliko mesto je z nekaj atraktivnimi cerkvami in starimi hišami privlačno za krajši obisk. Bolj prijetni pa so kraji ob obali, vključno s pristaniščem Falmouth, ki je eno najglobljih naravnih pristanišč na svetu. Leta 1836 je prav tu po uspešni odpravi pristala ladja HMS Beagle s Charlesom Darwinom na krovu. Konec 19. stoletja so se začeli za skrivnostni polotok zanimati različni umetniki. V ribiškem kraju Newlyn so začeli organizirati slikarske kolonije in v njem je še danes več galerij. Po slednjih je še bolj znano bližnje pristanišče St. Ives. Mestu dajejo utrip številne galerije in gostinski lokali, poživlja pa ga tudi več tradicionalnih prireditev, med katerimi je najbolj znan septembrski glasbeni festival. Ljubitelji umetnosti morajo v Cornwallu obiskati vsaj še Minack. Gledališče na prostem je zgrajeno v obliki starogrškega gledališča, ki se ponaša z enkratno lego tik nad prepadno morsko obalo.

beach-1519042_web

Ob oseki peš, sicer pa s čolnom

Še na enega izmed slikovitih kotičkov tega dela Anglije ne smem pozabiti: to je otoček St. Michael v zalivu Mounts Bay. Otok z gradom in samostanom spominja na bolj slavnega normanskega soimenjaka v Franciji. Tako kot francoski otok je tudi ta ob oseki dostopen peš, drugače pa čez nekaj sto metrov plitve morske ožine vozijo čolni. Majhen otok je hribovit, na njem pa je poleg gradu največ pozornosti deležno pomembno sečišče energetskih linij. A tudi brez njih je otok že na prvi pogled magično privlačen. Vredno ga je obiskati ali pa vsaj v miru občudovati iz bližnjega mesteca Marazion. Pod mestom vabi dolga peščena plaža, obdana z nekaj gostinskimi lokali, ki se napolnijo ob vsakem sončnem dnevu.

Prinčevo ekološko mesto

Polotok Cornwall se ponaša s stotinami kilometrov razčlenjene obale, notranjost pa pokrivajo travniki in ponekod gozdovi z močvirji. Obale so marsikje strme in težko dostopne, drugod pa vabijo peščene plaže. Nič čudnega, da se za privlačno pokrajino že dolgo zanimajo slavni in bogati. Mnogi so si predvsem ob obali omislili razkošne hiše. Tod je posestva nasledil tudi princ Charles, ki je med drugim cornwallski vojvoda. Posestvo Duchy of Cornwall mu menda prinaša kar lep zaslužek. Kmetovanje temelji na ekološki pridelavi, obenem pa se princ zavzema za ohranjanje tradicionalnih zgradb in običajev ter trajnostni razvoj. Od leta 1993 se po njegovi zamisli počasi širi naselje Poundbury pri mestu Dorchester. V vzorčnem naselju nastaja skupnost, ki naj bi imela čim manjši vpliv na okolje. Tu imajo pešci prednost pred avtomobili, hiše tradicionalnega videza pa so varčne in prijazne do okolja. V naselju trenutno živi okoli 2500 prebivalcev.

Od leta 1993 se po zamisli princa Charlesa počasi širi naselje Poundbury pri mestu Dorchester. V vzorčnem naselju nastaja skupnost, ki naj bi imela čim manjši vpliv na okolje. Tu imajo pešci prednost pred avtomobili, hiše tradicionalnega videza pa so varčne in prijazne do okolja.

 

Igor Fabjan

 

(Visited 71 times, 1 visits today)