Vizija računovodstvo: »Gre za panogo, ki prepleta natančnost in iznajdljivost. V tem smo ženske dobre.«

23. oktobra, 2019

Andreja Prislan, direktorica podjetja Vizija računovodstvo, in Katarina Ložar, pomočnica direktorice, sta mati in hči. Pravita, da se začetku poslovnega sodelovanja vedno nasmejita, saj sta včasih govorili: »Midve pa nikoli ne bova delali skupaj.« Zdaj teče že peto leto in menita, da je bila to zelo dobra odločitev. V našem pogovoru obe priznavata, da je usklajevanje poslovnega in družinskega življenja velik izziv, vendar jima gre dobro od rok. In še nobene stranke nista izgubili na račun tega, da je kosilo na mizi že ob 16. uri.

Ko ste začeli, ste bili eden prvih računovodskih servisov v državi. Kako se je podjetje razvijalo skozi čas?

Pred več kot 20 leti smo začeli kot majhen računovodski servis. Že takrat smo imeli jasno vizijo in verjeli smo v uspeh. Z leti smo nadgrajevali znanje in izkušnje in danes smo vodilno podjetje v Sloveniji na področju računovodskih storitev. Leta 2008 smo se združili v delniško družbo, leta 2015 pa uspešno ustanovili Zbornico za ustanavljanje podjetij, ki je pridobila naziv točke VEM, kjer podjetniki lahko začnejo svojo pot z odprtjem podjetja. Poslujemo v Sloveniji, zelo uspešno pa tudi v Srbiji. Lani smo odprli še enoto v BiH in letos na Slovaškem. Danes smo še bolj prepričani o pomembnosti kakovosti, strokovnosti in odzivnosti. Sodelujemo z več kot dva tisoč poslovnimi partnerji, ki jim ponujamo najboljše računovodske storitve, poslovno in davčno svetovanje. Vodilo nam je kakovost, zato zagotavljamo profesionalen pristop in sodelovanje, ki temelji na strokovnosti in zaupanju.

Koliko zaposlenih imate in kakšna je skupna vizija vseh?

V podjetju več kot 100 redno zaposlenih v Sloveniji in prek 50 v Srbiji stalno izpopolnjuje svoja znanja na vseh področjih računovodstva, davkov in poslovnega svetovanja. Naša vizija je bila, da postanemo največji računovodski servis, kar nam je tudi uspelo. Vizija v prihodnje pa, da ohranimo vodilno mesto ter postanemo najprijaznejši in hkrati najbolj kakovosten servis. Želimo si čim več zadovoljnih strank pa tudi zaposlenih, ki bodo z nami gradili uspešno zgodbo tudi v prihodnje.

Vizija je, da ohranimo vodilno mesto ter postanemo najprijaznejši in hkrati najbolj kakovosten servis.

Na trgu je veliko konkurence, katere so vaše prednosti?

Naša prednost je, da kakovostno pokrivamo vse panoge in oblike podjetij. Od mikro do velikih, ker to lahko, saj nas je veliko. Prilagodimo se vsaki stranki, ne glede na to, ali že uporablja katero drugo programsko opremo, in vedno poskušamo najti skupni jezik. Ker se stalno izobražujemo, je naša prednost znanje – ki ga v tako široki panogi sicer močno primanjkuje. Tako podjetniku lahko res podrobno in dobro svetujemo.

Ali je težje uspeti kot ženska? Je poslovni svet še vedno bolj moški?

Andreja: Moje poslovne izkušnje izhajajo še iz časa, ko je bilo to težje. Na srečo pa je naša narava posla prijaznejša do žensk. Mogoče smo si to ustvarile same. Imamo več poslovnih načinov, takšen, ki ga opravljam jaz, po mojem mnenju ni povezan s spolom.

Katarina: Za zdaj se prebijam v poslovni svet in večja ovira zame je starost. Pa vseeno sem z rezultati zadovoljna. Menim, da moški del poslovnega sveta hitro prepozna sposobnosti uspešnih žensk in jih poskuša pozitivno usmeriti v posel.

Bi rekli, da je računovodstvo bolj ženski posel oz. je v panogi prednost, če podjetje vodi ženska?

Računovodstvo je panoga, kjer smo ženske bolj v ospredju kot morebiti drugje. Gre za panogo, ki prepleta natančnost in iznajdljivost. V tem smo dobre, zato nam je ta posel pisan na kožo. Tudi zaupanje je vrlina, ki jo imava dobro razvito. To je pri naših strankah izrednega pomena.

Kje pa so v poslovnem svetu za ženske večji izzivi – če še kje?

Andreja: Kot ženska sem bila vedno razpeta med poslom in družino. To je največji izziv. A čeprav sem doma ob 16. uri že pripravljala kosilo, nisem izgubila nobenega pomembnejšega posla. Izziv usklajevanja posla z družino seveda ostaja in je pri ženskah bolj izrazit.

Katarina: Se strinjam. Pri meni je največji izziv, ko dodam še mladost. Več časa, predvsem na začetku, moram nameniti dokazovanju, da so kljub mladosti moje izkušnje zadostne. Seveda nihče od sodelujočih navadno ne ve, da sem se z računovodstvom začela srečevati že pri 16 letih. Ko dokažem svoj položaj z znanjem in pridobim zaupanje sodelujočih, lahko skupaj vidimo le še uspeh.

Izziv usklajevanja posla z družino seveda ostaja in je pri ženskah bolj izrazit.

Kako torej usklajujete delo in dom? Vam kdaj zmanjkuje časa?

Andreja: Usklajevanje posla in družine je bil vedno velik zalogaj, postaviti sem si morala psihološke meje. Vedno sem poskušala imeti pred sabo misel: ko delaš, delaj, ko si z družino, se ji posveti maksimalno. Mladim ženskam vedno svetujem, da je bolje preživeti kakovostni dve uri z otrokom kot cel dan pasivno. Tudi mož me je vedno podpiral pri mojem poslu, me spodbujal in usmerjal. Če imaš ob sebi partnerja, ki vidi zadovoljstvo, ko neko delo opravljaš z veseljem, je to veliko vredno. Zdaj je lažje, saj sta otroka odrasla, samostojna in bolj kot vzgojo in čas potrebujeta dobro kavo in nasvet ter dobro varstvo za vnuke, za katere pa si najraje vzamem čas. Razvajam jih kot prava babi. Še vedno pa sledim istemu načelu – ko delam, delam, ko sem babi, sem 100-odstotno babi.

Katarina: Sem ravno v fazi največjega usklajevanja. Imam dvojčka, ki sta prestopila šolska vrata. Kmalu bosta praznovala šest let. Mož prav tako vodi svoje podjetje, seveda je računovodski del prepustil meni. Tako da se poslovni del močno prepleta z družinskim, ki ga za zdaj z veseljem in uspešno usklajujemo. Ne smem pa pozabiti tudi na druženje. Moram biti dobro organizirana. Veliko časa prihranim npr. pri nakupovanju, saj tudi hrano kupujem preko spleta – kar mi prihrani veliko popoldanskega časa, ki ga nato lahko namenim drugim aktivnostim. Če zmanjka energije ali pride dan, ko si izredno utrujen, je izjemnega pomena, da imaš ob sebi prave ljudi, ki ti znajo dati čas ali pa spodbudno besedo. Kratek sprehod, 10 minut tišine ali dobro kosilo.

Veliko časa prihranim npr. pri nakupovanju, saj tudi hrano kupujem preko spleta – kar mi prihrani veliko popoldanskega časa, ki ga nato lahko namenim drugim aktivnostim.

Od kod črpate energijo za spoprijemanje z vsakodnevnimi izzivi?

Andreja: Iz svojih začetkov. Iz športa športu. Sem nekdanja olimpijka v Sarajevu in šport je bil vedno del mojega življenja, ki me sprosti tudi v najtežjih trenutkih. Črpam jo v vnukih, s tem pa lahko tudi hči ujame kakšno minuto za svoje sproščanje.

Katarina: Črpam jo iz strasti do dela in ljubezni do družine. Uživam v enem in drugem, brez enega ali drugega ne bi bila izpopolnjena. To je razlog, da imam energijo za oboje.


 

 

 

 

(Visited 164 times, 1 visits today)