Urška Žolnir: “Vem, ko mi obrnejo hrbet, se marsikaj dogaja”

16. januarja, 2018
Foto: Studio Fonda

Urška Žolnir je danes veliko več kot le judoistka svetovnega kova. Je trenerka, sestra, teta, glasbenica, predvsem pa preprosto podeželsko dekle. Z njo smo se pogovarjali o odrekanju, starših in treniranju mladih upov.

Ker ste se na športno pot odpravili kmalu, ste zamudili valeto, maturantski ples …

Res je in res to to pomembne prelomnice v življenju. Ampak tudi nazivi evropska prvakinja, svetovna prvakinja in olimpijska prvakinja so (smeh).

Skočite tudi na kakšno vaško veselico?

Ne, to pa ne. Rada pa poslušam Modrijane. Sicer ne ‘žuram’ – rada grem v naravo, v savno, rada se umaknem od množice. Sicer rada delam z ljudmi in otroki, ampak se rada umaknem v tišino.

Foto: Studio Fonda
Foto: Studio Fonda

Kako pa zdaj starši sprejemajo – vi ste bili toliko po svetu, sestra pa se je kasneje preselila v Avstralijo?

Je bilo hudo zanju. Sestra je pustila doma čivavo in starša sta jo zelo vzljubila, ona tudi njiju. Je kot otrok, sta imela veliko dela z njo. Vmes je prišla še starejša hčerka od sestre domov in je pri meni živela leto in pol in je zakrpala neko praznino.

Kako pa je oče sprejemal – dve dekleti doma, adolescenca in snubci okoli hiše?

To pri meni ni bila težava, saj sem bila veliko zdoma. Pri sestri pa ni bilo nekih večjih težav, je sama bolj umirjena. Šla je kdaj v kakšno diskoteko in je, če so bile kakšne težave, očeta vedno poklicala. Oče in sestra sta vedno imela tak lep odnos, mislim, da ga je kar prizadelo, ko se je preselila v Celje. Je bil šok. Je pa tako, da pride čas, ko mora ptička zapustiti gnezdo.

Foto: Studio Fonda
Foto: Studio Fonda

Glede na to, da trenirate tudi fante – je kaj drugače kot z dekleti?

Se trudijo ne pokazati, da je drugače, kot, če bi jih treniral moški. Vem pa, da, ko mi obrnejo hrbet, se z očmi marsikaj dogaja (smeh). Vsak ima, ko je utrujen, svoje muhe, in je težko z njega kaj takrat potegniti. Vendar, najboljši tekmovalci tudi to naredijo. Takrat, ko bi najrajši poslal trenerja nekam, to sprejmejo, naredijo. Je pa v redu delati s fanti, saj veste, kako smo ženske muhaste. Fantje so odločni, močni in tudi z njimi imam rada odkrite odnose.

 

Kristina Žnidar


Če vas zanima več o Urški Žolnir, najdete 6 stranski pogovor z njo v zborniku 12 legend slovenskega športa!

(Visited 13 times, 1 visits today)