E-recept: »Pri taki obliki komunikacije smo manj v kontaktu z bolnikom«

3. maja, 2016

Z uvedbo informatizacije, posebej eRecepta, se v Sloveniji na področju zdravstva dogajajo številni premiki. Na novosti se tako zdravstveni delavci kot bolniki še navajajo. O tem, kako te spremembe vplivajo na ljudi v zdravstvenih domovih smo se pogovarjali z družinskim zdravnikom in direktorjem Zdravstvenega doma Medvode, dr. Rajkom Vajdom.  

 

 

 

1. Koliko minut namenite vsakemu posamezniku? Je čas predpisan?

Bolniki so naročeni na 15 minut. Z vsemi nenaročenimi posamezniki in administrativnimi postopki pa lahko zdravnik obravnava tudi po osem bolnikov na uro. Kar pomeni, da lahko zdravnik dnevno obravnavava tudi okoli 60 bolnikov. Torej, ima okoli 6 do 8 minut časa, namenjenega vsakemu. V tem času ga je treba sprejeti, se z njim pogovoriti, ugotoviti, kaj potrebuje in mu to tudi predpisati. Slovensko povprečje naj bi bilo nekje okoli 7 minut na osebo. To je bistveno premalo in neprimerljivo z drugimi državami, kjer imajo zdravstvo bolje urejeno. Na primer: v Skandinaviji obravnavajo 10–12 bolnikov na dan.

 

2. Kako komentirate, da zdravniki zdaj lahko brez pregleda bolnikom predpišejo zdravila?

Brez pregleda se predpisuje le kronična terapija, ki se je tako predpisovala že prej. Bolnik je po telefonu ali pa medicinski sestri v ambulanti naročil, katera zdravila potrebuje in ni šel na pregled. Bo pa vsak zdravnik ob takem predpisu že videl, koliko zdravil je bilo za posamezno kronično bolezen že predpisanih, in ga bo, če se bo pojavila potreba, ponovno naročil na pregled. Problematičen je predpis zdravil za zdravljenje akutnih bolezni (okužbe, bolečine, poslabšanje kroničnih bolezni) – takrat je treba bolnika pregledati ali pa z njim vsaj opraviti posvet.

 

3. eNapotnica – že čakate na uvedbo?

Implementacija oz. sistem eNapotnice bi morala zaživeti sredi marca. Na primarnem nivoju nismo prejeli nikakršnega obvestila, bili pa smo s strani Združenja zdravstvenih zavodov obveščeni, da jih je Nacionalni inštitut za javno zdravje obvestil, da bo na tem področju prišlo do krajših zamikov. Mislim pa, da bo v kratkem tudi eNapotnica v uporabi. Se pa tu pojavi hujša težava, ki je pogosto tudi izpostavljena v medijih, in sicer, da bo lahko bolnik pri svojem zdravniku opravil direktno napotitev oz. naročilo k specialistu. Že prej sva govorila o sedmih minutah pregleda, zdaj pa so težave še napotitve k specialistom. Ne vem, kdaj bo to možno tehnično narediti. Res je, da bo zdravnik imel vpogled, kam lahko bolnika napoti, ne bo pa imel časa. Ko bolnik prejme eNapotnico, bo lahko napotitev naredil doma preko svojega računalnika. Tam bo preveril vse izvajalce, za katere napotnico ima, pregledal v miru čakalne dobe za vse regije v Sloveniji in se odločil, h kateremu specialistu se bo naročil. Če bo to delal izbrani zdravnik, se bo obravnava posameznega bolnika podaljšala. Taka napotitev lahko traja namreč tudi pol ure. Zdravniki tako pričakujemo, da bodo pacienti te napotitve opravili sami.

 

 

Ves intervju je dostopen v aprilski številki revije.

(Visited 8 times, 1 visits today)