Znana je lestvica največjih slovenskih onesnaževalcev s plastično embalažo

24. oktobra, 2019

Septembra letos je v sklopu globalne čistilne akcije World Cleanup Day pod okriljem mreže Break Free From Plastic potekal popis blagovnih znamk odpadkov. Coca Cola, Nestlé in PepsiCo ostajajo neslavni ‘zmagovalci’ na seznamu največjih svetovnih onesnaževalcev. Tudi slovenski popis ne prinaša večjih sprememb med ‘vodilnimi podjetji’ v primerjavi z lanskim letom.

Drugi popis blagovnih znamk je v Sloveniji in še 50 državah, potekal 21. septembra. V 484 popisovalnih akcijah je bilo pregledanih več kot 470 tisoč kosov odpadkov. Za največje onesnaževalce so se že drugo leto zapored izkazale najbolj poznane blagovne znamke, ki se na plastično krizo večinoma odzivajo z napačnimi rešitvami. Med top deset so se poleg že omenjenih uvrstila še podjetja Mondelēz International, Unilever, Mars, P&G, Colgate-Palmolive, Phillip Morris, in Perfetti Van Melle.

Pri nas najpogosteje najdeni tobačni izdelki

V Sloveniji je popis potekal v organizaciji Ekologov brez meja. Najpogosteje najdeni odpadki na izbranih lokacijah popisa sodijo v kategorijo tobačnih izdelkov, kar se sklada tudi s popisom akcije Čista obala. Posebej skrb vzbujajoče je spoznanje, da v naravi pogosto najdemo poleg cigaretnih ogorkov tudi embalažo tobačnih izdelkov.

Med podjetja z največ odpadki na lokacijah popisa se je letos zvrstilo kar šest podjetij, ki so bila identificirana tudi lani, ob prvem tovrstnem popisu.

Lestvico največjih slovenskih onesnaževalcev sestavljajo Pivovarna Union Laško, McDonald’s, Red Bull, Mars, Coca Cola, Fructal, Mercator, Dana, Ferrero in Petrol. Večina najdenih odpadkov je bila iz enoslojne embalaže, namenjene tobačnim in prehranskim izdelkom.

Okoljevarstveniki opozarjajo

Plastične krize in negativnega vpliva na podnebne spremembe ne moremo zajeziti, brez sodelovanja vseh naštetih podjetij. Gibanje Break Free From Plastic, katerega člani so tudi Ekologi brez meja, poziva proizvajalce, da zmanjšajo uporabo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, preoblikujejo sisteme in prevzamejo odgovornost za onesnaževanje.

 

Vir: EBM

(Visited 24 times, 1 visits today)