Zaobljuba: Leto 2020 brez leta

11. decembra, 2019

V Umanoteri so začeli s kampanjo Leto brez leta, katere namen je ozaveščanje javnosti o vplivu letenja na podnebje in posledično zmanjšanje emisij. V letu 2020 pozivajo, da naj bo leto brez leta.

V luči trenutne podnebne krize bodo poleg sprememb že obstoječih politik potrebne tudi določene spremembe življenjskega sloga in ravno izogibanje letenju je eden izmed najučinkovitejših načinov, s katerim lahko kot posamezniki znižamo svoj ogljični odtis. Manj kot 2 toni CO2 na leto na posameznika je približna referenčna vrednost za trajnostni življenjski slog. To je zgolj en povratni let od Ljubljane do New Yorka.

Jasno sporočilo odločevalcem

S podpisom zaobljube se zavežete, da se za eno leto odpoveste letenju in tako ostajate na tleh. To pomeni, da boste zagotovo naredili veliko spremembo: ne le, da se bodo na tak način znižali vaši osebni izpusti toplogrednih plinov, temveč bomo s skupnimi močmi pripomogli k več »tisoč letom brez leta«. Na tak način bomo odločevalcem poslali jasno sporočilo o tem, da smo mnogi pripravljeni spremeniti svoj življenjski slog in da sedaj čakamo na njihovo podporo, ker lahko le skupaj preprečimo podnebni zlom.

Zaobljubo lahko podpišete na spletni strani: letobrezleta.si.

 

Vir: Umanotera

(Visited 109 times, 1 visits today)