Val di Pejo je prvo smučarsko središče brez plastike na svetu  

2. decembra, 2019

Val di Pejo v čarobnem Trentinu in v osrčju nacionalnega parka Stelvio v Italiji je pripravljeno, da postane prvo smučarsko središče na svetu brez plastike. Nova zimska sezona se bo začela brez plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.

Nov eko projekt se bo poslovil od plastenk, ki jih v povprečju vsako leto prodajo 35 tisoč. Zamisel o odstranitvi plastike se je porodila po pregledu šokantnih razkritij študije, ki jo je izvedla državna Univerza v Milanu. Študija je pokazala, da ledenik Forni, eden najpomembnejših v Italiji, verjetno vsebuje od 131 do 162 milijonov plastičnih delcev.

Hiter odziv in zero waste ukrepi

Turistična skupnost Val di Sole se je hitro odzvala in sprejela odločitev: ko se smučišča ponovno odprejo, obiskovalci ne bodo več našli vode in pijač v plastenkah, plastičnih lončkov in majoneznih zavojčkov.

Val di Pejo 100 % trajnostni resort

V resnici je bil cilj Val di Peja že nekaj časa postati stoodstotno trajnosten. Smučišče zaradi treh malih hidroelektrarn uporablja samo obnovljivo energijo. Sami zagotavljajo višjo proizvodnjo od celotne porabe prebivalcev in komercialnih uporabnikov. Poleg tega Terme di Pejo uporabljajo sodoben sistem ogrevanja na sekance. Ne samo to, čista voda je edina, ki se uporablja za ustvarjanje umetnega snega na pobočju smučišča

 

Vir: The Mayor EU

(Visited 10 times, 1 visits today)