V oceanih je vse manj kisika

13. december, 2019

V Madridu na konferenci ZN o podnebnih spremembah so znanstveniki predstavili najnovejše ugotovitve. Oceani izgubljajo kisik, tako imenovana “mrtva območja” se širijo, vse to pa bo imelo hude posledice na morsko življenje, obalne skupnosti in ribištvo.

Morski psi, tune in druge velike vrste rib so še posebej ogroženi, saj je veliko vitalnih ekosistemov v nevarnosti propada. Mrtva območja – kjer kisika dejansko ni – so se v zadnjega pol stoletja povečale za četrtino, poleg tega pa je vsaj 700 območij, kjer je kisik na nevarno nizkih ravneh. Vse ribe potrebujejo raztopljeni kisik, največje vrste pa so še posebej ranljive zaradi izčrpane ravni kisika. Dokazi kažejo, da jih izčrpane ravni kisika prisilijo, da se premikajo proti površju in plitvim območjem morja, kjer so bolj izpostavljene ribolovu.

Vzroki za vse manj kisika

Morja so približno 26 % bolj kisla kot v predindustrijskih časih, ker absorbirajo presežek ogljikovega dioksida v ozračju. Nizka raven kisika je povezana tudi z globalnim segrevanjem, ker toplejša voda zadržuje manj kisika in segrevanje povzroči razslojevanje, zato je manj vitalnega mešanja plasti. Svoje doda še intenzivno kmetovanje.

Varovanje morskega življenja bi lahko pomagalo oceanom

»Zdravi oceani z veliko divjih živali lahko znatno upočasni hitrost podnebnih sprememb,« je povedala dr. Monica Verbeek, izvršna direktorica skupine Seas at Risk. »Končanje prelova bi bil lahko hiter in uresničljiv ukrep.«

 

Vir: The Guardian

(Visited 10 times, 1 visits today)