Umeten list s pomočjo sončne svetlobe pretvori CO2 v tekoče gorivo

28. novembra, 2019

V najnovejših raziskavah inovativna tehnologija posnema naravo. Umeten list, kot so ga poimenovali znanstveniki, uporablja rastlinski postopek fotosinteze za razgradnjo ogljikovega dioksida.

Ogljikov dioksid je najbolj znan po tem, da povzroča “nered” v atmosferi. Prav CO2 naj bi bil največji krivec za podnebne spremembe. Znanstveniki upajo, da lahko umetni list igra pomembno vlogo v boju proti globalnemu segrevanju. Proces fotosinteze poteka skupaj z rdečim prahom – bakrovim oksidom, ki ga je v naravi v izobilju in pomaga umetnim listom pretvoriti ogljikov dioksid v kisik in metanol. Ta se nato uporabi kot gorivo.

Partnerstvo z industrijo

Yimin Wu, vodilni raziskovalec in profesor Univerze Waterloo je postopek pojasnil po objavi svojega prispevka v reviji Nature Energy: »Poskušal sem najti nov način, kako oponašati fotosintezo v naravi, kjer listi pretvarjajo ogljikov dioksid in vodo s pomočjo sončne svetlobe, v glukozo in kisik«. Uspelo mu je. Naslednji korak je partnerstvo z industrijo, saj meni, da je s partnerji v industriji mogoče razviti še učinkovitejše umetne liste.

Profesor Wu, ki se z umetnimi listi ukvarja od leta 2015, verjame, da bo minilo še nekaj let, preden bodo na voljo za prodajo, vendar upa, da bodo do takrat velika podjetja (naftna, jeklarska in avtomobilska industrija) izkoristila priložnost za zmanjšanje emisij CO2 s tehnologijo listov.

 

Vir: Captain Planet

(Visited 13 times, 1 visits today)