Tožba zaradi onesnaževanja in zavajanja javnosti za 2 priljubljeni pijači

9. marca, 2020

Tožba za 10 največjih onesnaževalcev s plastiko, med njima Coke in Pepsi –  doletela jih je zaradi laži o recikliranju svojih izdelkov in onesnaževanja oceanov z milijoni ton odpadkov.

Kalifornijska okoljska skupina inštitut Earth Island je konec februarja vložila tožbo proti podjetjem in jih obtožila, da so zavestno onesnažili oceane in hkrati zavajali javnost. V tožbi je ugotovljeno, da v svetovnih oceanih vsako leto konča od 8 do 20 milijonov ton plastike – in veliko le te pripada toženim podjetjem.

Tožba je namenjena 10 podjetjem, katerih embalažo so najpogosteje našli pri čiščenju plaž, ki jih je organizirala okoljska skupina Break Free from Plastic. Med toženimi so tudi Nestlé, Clorox, Crystal Geyser, Mars in Colgate-Palmolive.

Vas zanima, katerih je 10 največjih v Sloveniji? KLIK.

Poziv h konkretnim dejanjem

Tožba poziva podjetja, naj plačajo za čiščenje nereda, ki so ga domnevno povzročili – in nehajo označevati svoje plastenke kot reciklirane. Prepričanje javnosti, da je rešitev za onesnaženje s plastiko recikliranje, je v osnovi zavajajoče, ker se zelo malo plastike dejansko reciklira.

Večina plastike ni reciklirana

Najnovejše študije kažejo, da plastika, proizvedena od petdesetih let prejšnjega stoletja, v 91 % ni bila reciklirana. Namesto tega je pristala na odlagališčih, v sežigalnicah ali v oceanih.

Glede na trenutne ocene je, kot navajajo, verjetno, da se reciklira manj kot 5 % danes proizvedene plastike. Skupina predvideva, da se bo stopnja še znižala, če bodo druge države sledile vodstvu Kitajske in prepovedale uvoz plastičnih odpadkov.

 

Vir: vice.com

(Visited 82 times, 1 visits today)