Skopje v primežu slabega zraka

24. januarja, 2019

Makedonska prestolnica Skopje velja za najbolj onesnaženo mesto v Evropi in eno najbolj onesnaženih na svetu. V zadnjih dneh je onesnaženost z delci PM10 in PM2,5 več kot desetkrat višji od dovoljenih vrednosti.

Makedonska vlada je odredila podaljšanje zimskega odmora za šolarje in študente zaradi izjemno visoke stopnje onesnaženosti zraka v mnogih mestih po vsej državi. Mestne oblasti v prestolnici so sprejele še dodatne ukrepe, da bi se kratkoročno stanje izboljšalo. Uvedli so brezplačni javni prevoz in podvojili cene parkiranja, da bi meščane spodbudili, da svoje jeklene konjičke pustijo doma. Težava z onesnaženim zrakom se ponavlja že več let predvsem v zimskih mesecih, ko je kurilna sezona (predvsem na drva) na višku. Svoje pa dodajo izpušni plini iz precej zastarelega voznega parka.

Tetovo in Skoplje najbolj onesnaženi mesti v Evropi

Tetovo, mesto na zahodu države in glavno mesto Skopje sta bila po evropskem indeksu kakovosti zraka, lani decembra razglašena za najbolj onesnaženi mesti v Evropi. Trdi delci PM10 in PM2,5 so bili v zadnjih dneh v Skopju več kot 10-krat višji od dovoljenih mej. Omenjeni delci prispevajo k boleznim dihal, srčno žilnih obolenj in tudi raku.

 

Vir: RFERL

(Visited 24 times, 1 visits today)