Posledice koronavirusa za okolje pa so pozitivne

15. marca, 2020

Posledice koronavirusa za gospodarstvo bodo kot kaže kar hude, okolje pa je ponekod že v občutno boljšem stanju. Vse je za nekaj dobro?

Videli smo lahko že satelitske posnetke Kitajske, ki so prikazovali znatno zmanjšanje ozračja že po dveh tednih dratičnega zmanjšanja proizvodnje, do katerega je prišlo zaradi izbruha koronavirusa. Zdaj poročajo tudi o izboljšanem okolju v Italiji.

Italija je po Kitajski druga država, ki jo je novi koronavirus najbolj prizadel. Za zajezitev števila okuženih je v minulem tednu Italijanska vlad sprejela številne stroge ukrepe predvsem na severu države.

Moćno zmanjšano onesnaženje zraka

Raziskovalci NASA za kakovost zraka so za Kitajsko dejali, da gre za prvi padec onesnaževanja, ki je tako drastičen in tako hiter, zdaj pa se enako dogaja v severni Italiji, ki je “na pavzi”.

Sentinel-5, satelit Evropske vesoljske agencije, spremlja različne vrste onesnaženj, med drugim nitrogen dioksid, ki v ozračje prihaja kot emisije električne industrije (predvsem premogovniške). Italija je strogo prepovedala potovanja in številne sektorje gospodarstva, s tem pa se je močno zmanjšala poraba energije.

Poglejte si video:

V njem lahko vidimo onesnaženje od januarja do sredine marca, rdeč in oranžni marker onesnaženja po zaprtju indstrije praktično izgineta.

Zmanjšanje onesnaženja zraka je seveda dobra stvar, sploh pri okužbah dihal. Seveda pa vzrok za to zmanjšanje ni dobra stvar. Se pa lahko iz tega vseeno morda kaj naučimo.

 

(Visited 277 times, 1 visits today)