Po Tajski živila v bananine liste ovija tudi Vietnam

3. maja, 2019
Foto: James Pham (vir LP)

Vietnam je četrti največji onesnaževalec morja s plastiko na svetu. A nedavni trend kaže, da se tudi v Vietnamu premika v pravo smer: vse bolj se vračajo naravni materiali za vsakdanjo rabo, med drugim bananini listi nadomeščajo plastično embalažo, slamice iz trave pa tiste iz plastike.

Bananini in lotusovi listi so v Vietnamu že tradicionalno v uporabi za kuhanje. So veliki, zelo dostopni in imajo naraven vodoodporen “premaz”. Dolgo so tudi v rabi že za ovijanje hrane, posebej v malih podeželskih trgovinicah. V zadnjih tednih pa so kupci s presenečenjem ugotovili, da se ta tradicija vrača tudi v večje supermarkete – kar v treh trgovskih verigah v večjih mestih so bananini listi nadomestili plastiko pri pakiranju zelenjave.

Še en zanimiv trend pa so začeli na Zero Waste Saigon v Hošiminhu – slamice iz naravne trave. “Najprej jih nihče ni hotel uporabljati, ker jih je skrbela higiena,” je povedala Julia Mesner, ustanoviteljica. A zdaj jih uporablja prek 100 restavracij in hotelov. Trava v delti Mekonga raste hitro – gre za divjo travo, zaradi česar je dobava zelo enostavna. Slamice so lahko v suhi ali sveži obliki.

Vas zanima Vietnam kot popotniška destinacija?

Vietnam – eksotika po dostopnih cenah

Vir: LP

 

(Visited 41 times, 1 visits today)