Plastenke kot plačilno sredstvo?

28. oktobra, 2019
Petra Nastran

Ko kupimo plastenko (vode) in jo nato odvržemo v zaboj za plastično embalažo, nas lahko hitro spreleti občutek, da smo storili nekaj dobrega in ravnali tudi odgovorno do narave. A ta občutek je varljiv, saj smo pri pitju zaužili še nekaj delcev, ki se prenašajo iz plastike v tekočino, z odložitvijo plastenke v smeti pa se (vedno bolj pereča) zgodba še ni končala. Kar 450 let namreč traja, da se plastenka razgradi. In iz dneva v dan se bolj utapljamo v poplavi plastične embalaže, ki zastruplja oceane, živali in ljudi.

Na svetu vsako minuto kupimo milijon plastenk!

Že se pojavljajo pobude, ki imajo moč spremeniti svet – s povečanjem deleža recikliranja plastenk :

V Rimu s plastenkami lahko plačamo tramvaj

V Rimu izvajajo projekt »Ricicli + Viaggi« (Recikliraj + Potuj), ki potnikom omogoča, da na postajo podzemne železnice prinesejo plastične plastenke, ki se pretvorijo v digitalne kredite za potniški prevoz. Rimljan v povprečju plača 597 evrov letno za zbiranje odpadkov, kar je največ v celotni Italiji. Ena plastenka je vredna približno pet centov, tako da za eno vozovnico v vrednosti 1,50 evra potrebujemo cca. 30 plastenk. Iniciativo trenutno izvajajo na treh metro postajah.

Peking tudi omogoča brezplačno vožnjo

Tudi v Pekingu se ljudje poslužujejo avtomatov, ki z vračilom plastenk omogočajo brezplačno vožnjo.

V Švici lahko s plastiko kupimo hrano

V Švici trije mladi aktivisti vodijo projekt »Buy food with plastic« (Kupi hrano s plastiko). Prakso izvajajo tudi po revnih državah in to izgleda tako, da domačin en obrok s pijačo lahko plača z 10 plastenkami. Kdor ni domačin, plača s 5 plastenkami in 5 dolarji, ki se investirajo v organizacijo naslednjega takega dogodka.


Odpadkov je veliko, koš za plastično embalažo se doma napolni najhitreje. Kje začeti? Pri svojih nakupovalnih izbirah in življenjskih navadah.

10 plastičnih izdelkov, ki se jim lahko odpovemo že danes

 

(Visited 91 times, 1 visits today)