Palmovo olje – skriti ubijalec našega planeta

30. avgusta, 2018

Palmovo olje je dobesedno povsod – v naših živilih, kozmetiki, čistilih in gorivih. Z njegovim nakupom in uporabo podpiramo bogatenje multinacionalnih korporacij, premeščanje avtohtonih ljudstev, krčenje gozdov in izgubo biotske raznovrstnosti.

Plantažna pridelava palmovega olja je uničujoča za cel planet

Palme za olje so izvorno iz zahodne Afrike, vendar pa lahko uspevajo kjerkoli je dovolj toplote in vode. Danes se palmovo olje goji po vsej Afriki, Aziji, Severni Ameriki in Južni Ameriki, pri čemer se 85 % vsega palmovega olja, ki se globalno proizvede, izvozi iz Indonezije in Malezije. Plantaže oljne palme imajo v primerjavi z vsemi globalno pomembnimi kmetijskimi pridelki največji ogljični odtis na površino zemlje, saj je za vzpostavitev nasadov treba izsekati gozdove in izsušiti šotišča. Ko so palme zasajene, za rast potrebujejo velike količine vode, zato okoliška zemljišča izsušijo. Lokalni prebivalci v takih pogojih ne morejo gojiti riža in drugih poljščin, zato se večina odseli.

plantation-343904_640

V zadnjih 20 letih uničili 90 % življenjskega prostora orangutana

Orangutan je živalska vrsta, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja ekosistema, saj je pomemben za širjenje semen deževnega gozda. Mnoga semena kalijo le, če pridejo skozi črevesje orangutana, zato je ta primat bistven za obstoj gozda. Orangutan ni edina vrsta, ki z izsekavanjem gozdov izgublja življenjski prostor; podobna žalostna usoda je doletela tudi sumatranskega tigra in nosoroga, malajskega medveda in še mnoge druge.

baby-orangutan-1056338_640

Nizka cena in vsestranska uporabnost

Palmovo olje je najpogosteje proizvedeno rastlinsko olje na našem planetu. Njegova nizka cena in lastnosti omogočajo živilski industriji uporabo v polovici vseh izdelkov, ki so dostopni v supermarketu. Palmovo olje je mogoče najti v zamrznjenih picah, piškotih, margarini, najbolj znanem čokoladnem namazu ter kremah za telo, milih, ličilih, svečah in detergentih. Samo EU je v letu 2017 porabila 7,7 milijona ton palmovega olja, 69 % za energijo (predvsem biogorivo), 31 % za hrano, krmo za živali in kemične izdelke.

© WWF / Richard Stonehouse
© WWF / Richard Stonehouse

Kako ukrepati, za boljše zdravje ljudi in planeta?

Potrošniki se v glavnem ne zavedajo negativnega vpliva uporabe palmovega olja na naš planet in na naše zdravje. Rafinirano palmovo olje vsebuje velike količine škodljivih estrov maščobnih kislin, za katere je znano, da povzročajo raka.

Vsak lahko prispeva svoj delež k lepši prihodnosti:

  • Uživajte v doma pripravljenih obrokih in domačih slaščicah.
  • Preberite etikete – od decembra 2014 predpisi o označevanju v EU zahtevajo, da na živilskih proizvodih jasno piše, da vsebujejo palmovo olje. Vendar se lahko v primeru neživilskih izdelkov (kozmetika, čistila …) še vedno uporablja široka paleta kemičnih imen za skrivanje uporabe palmovega olja.
  • Pozovite svoje trgovce, da si želite izdelke brez palmovega olja.
  • Povprašajte proizvajalce izdelkov, zakaj ne uporabljajo domačih olj.
  • Kadarkoli lahko, hodite peš, vozite se s kolesom ali uporabljajte javni prevoz.

 

Barbara Rudolf

Vir: Rainforest rescue, Say no to palm oil

(Visited 214 times, 1 visits today)