Oktober – mesec lesa v Zeleni prestolnici Evrope

10. oktober, 2016

<![CDATA[Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, je vstopila v deseti mesec zelenega leta, ki je tematsko posvečen lesu – neprecenljivemu daru narave.
V mesecu oktobru izpostavljajo pomen gozda, lesa in zelenih površin za ohranjanje biotske raznovrstnosti ter za zdravo okolje za bivanje ljudi in živali. Gozd ima ključno vlogo pri blažitvi podnebnih sprememb in pri doseganju ciljev glede zmanjševanja emisij toplogrednih plinov. Slovenija je izredno bogata z gozdovi, ki so poleg omenjenega okoljskega vidika lahko tudi vir številnih novih delovnih mest v lesni industriji.
Točka.Zate.
Oddelek za varstvo okolja MU MOL v sodelovanju z različnimi izvajalci v informacijski točki Točka.Zate. pripravlja vrsto zelenih aktivnosti ter številna doživetja, s katerimi obiskovalci lahko popestrijo svoj prosti čas. Program dogajanja v mesecu lesa bo pester. Od razstave lesenih svetil in okvirjev iz naplavljenega lesa pa vse do posebnih delavnic o drevesih ter živalih v gozdu za otroke.
Različne predstavitve in predavanja o gozdu in lesu skupaj s partnerji pripravlja tudi Zavod za gozdove Slovenije. Geološki zavod Slovenije 12. oktobra organizira delavnice o kamninah, mineralih in fosilih, vabijo pa tudi na vodene geološke sprehode po središču mesta (vsako polno uro med 10. in 16. uro). Vrsto tematskih delavnic pripravljajo tudi ljubljanske šole in vrtci, Mestna knjižnica Ljubljana ter Prirodoslovni muzej Slovenije.
 

Zbiranje rabljenih računalnikov
V Točki.Zate. od 3. oktobra do 3. novembra poteka tudi zbiranje rabljenih računalnikov. Akcijo zbiranja vodi socialno podjetje TIP&TAP, z njo pa želijo potrošnikom ponuditi možnost, da tudi pri nakupu računalnika ravnajo preudarno – prihranijo denar, pomagajo družbi in zmanjšujejo količino tehnoloških odpadkov. Zbrane računalnike bodo namreč s pomočjo zaposlenih iz ranljivih družbenih skupin obnovili in jih vrnili na trg.

 
Četrtne skupnosti – ambasadorke Zelene prestolnice Evrope 2016
V program zelene prestolnice so aktivno vpete tudi ljubljanske četrtne skupnosti. Tokratna Četrtna skupnost Polje se bo v Točki.Zate predstavila 14., 21. in 28. oktobra. Predstavili bodo podeželje na vzhodnem delu Ljubljane, dejavnosti tamkajšnjih društev, ki skrbijo za zdravo življenje, prikazali bodo vrtnarjenje za tiste, ki nimajo lastnega vrtička, izdelovali lutke ter dolbli buče za noč čarovnic, gospodinje pa bodo pripravljale domače kmečke dobrote.]]>

(Visited 4 times, 1 visits today)