Odpadki v slovenskem morju: problem mikroplastike

6. november, 2016

<![CDATA["Veliko naših odpadkov pristane v morju, običajno pa so posledica brezbrižnosti in malomarnosti ljudi," je na predavanju dogodka Znanost med knjigami povedal Andrej Kržan s Kemijskega inštituta. "Slovensko morje sicer jeonesnaženo, ni pa to izjema. V njem lahko opazimo večje kose plastike, večjo nevarnost pa predstavlja mikroplastika, ki lahko preko rib pride v prehranjevalno mrežo."

Med najpogostejšimi odpadki v slovenskem morju so po besedah Kržana cigaretni filtri, paličice za čiščenje ušes, mrežice iz školjčišč in embalaža. Poleg tega je v morju v relativno visoki količini prisotna tudi mikroplastika, ki nastane z razpadom večjih kosov plastike.

Makro odpadki predstavljajo nevarnost za živali, saj se vanje zapletejo ali pa jo zamenjajo za hrano, jo pojedo, nato pa zaradi podhranjenosti umrejo. Takih primerov je v svetu čedalje več. Mikroplastika pa se lahko preko rib, ki jo prav tako zamenjajo za hrano, prenese v prehranjevalno mrežo drugih živali in človeka, z njo pa tudi kemikalije. Kot je pojasnil Kržan, se o učinkih mikroplastike prav zdaj odvija veliko raziskav.

DeFishGear projekt: morsko dno v Sloveniji čisto, najbolj pereča onesnaženost z mikroplastiko

Države Jadranskega morja so združile moči v boju za čisto morje v projektu DeFishGear – Sistem za ravnanje z odpadno ribiško opremo v Jadranski regiji, – ki se je zaključil septembra letos. Poleg Kemijskega inštituta, ki je bil vodilni partner projekta, sta v Sloveniji sodelovala tudi Inštitutu za vode RS in Univerza v Novi Gorici. V okviru projekta so pregledali različne dele morskega okolja.

V Sloveniji so pregledali tri obalna območja – Strunjan, Bele skale in Fieso.

Raziskava je med drugim pokazala, da ima Slovenija manjšo obremenitev z odpadki na morskem dnu v primerjavi z drugimi državami, kot so Hrvaška, Grčija, Italija ali Črna gora. Po onesnaženosti pa je v Sloveniji izstopal Strunjan, ki se je uvrstil na drugo mesto med vsemi državami, prav tako je Slovenija na drugem mestu pristala po količini mikroplastike.]]>

(Visited 8 times, 1 visits today)