Na obisku v slovenski ekološki vasici

10. aprila, 2013

Pravijo, da ima vsaka vas cerkev in gostilno. Čadrg nima ne prvega in ne drugega, kaj šele trgovino. Ima pa vse drugo, predvsem veliko sonca, tudi v mesecih, ko se po nižinah pase megla. In ima zanimivo vaško sirarno.

Čadrgu pravijo tudi slovenska ekološka vasica. Je precej majhna in en, dva tri si z avtom na koncu vasi. Na levi stoji stara osnovna šola, ki je že petnajst let Don Pierinova komuna, kjer se zdravijo odvisniki. Naprej pa je v vasi, ki je dolga en kilometer, 22 hišnih številk, stalno tu živi 10 družin, vsega skupaj je 42 prebivalcev. Vikendov ni, vse je v lasti domačinov in vas je ohranjena in živa. Tu je pet kmetij, od tega so štiri certifcirano ekološke, a tudi peta kmetuje na enak način, le da se zaradi majhnosti niso odločili za ekološki certifikat. Kar je v Čadrgu najbolj zanimivo, je povprečna starost prebivalcev, ki je 40 let. Najstarejša prebivalka jih ima 75, najmlajši dojenček pa je star komaj en mesec. Tako da trenutno imajo generacijo študentov in malih otrok. Prava vaška skupnost nadobudnih inovativnih kmetovalcev!

V središču Čadrga stoji vaška sirarna, v kateri vaščani nadaljujejo 700 let staro tradicijo. Včasih, ko še ni bilo ceste, je bilo sirarstvo edini način preživetja. Tu danes nastaja zaščiten sir Tolminc, pa tudi sirotka in slana ter sveža albiminska skuta. Sirarna je vaška in v njej ima deleže 25 hiš, trenutno pa jo uporabljajo štiri kmetije. Vsako jutro pripeljejo vsi mleko v sirarno in potem se na deset dni kmetije menjavajo pri delu. Vse, kar se dela in pridela v sirarni, delijo med kmetijami po količini namolženega mleka. Izdelke pa potem prodaja vsak sam. Čeprav je povpraševanje večje od ponudbe, bomo ob obisku Čadrga kak košček sira in skute zagotovo lahko odnesli domov. Vsako kmetijo iz Čadrga lahko vidimo eno soboto v mesecu na tržnici v Tolminu. Od sirov, poleg zaščitenega Tolminca, ponujajo tudi ‘Čadrški sir’, ki je izdelan po isti recepturi kot Tolminc, le zaščiten ni, saj odstopa od določil bodisi po teži, bodisi po starosti. Tolminc mora namreč zaradi certifikata ustrezati določilom – narejen je iz surovega polnomastnega mleka, težak mora biti med tri in pol ter petimi kilogrami, star mora biti dva meseca in njegove luknjice so v velikosti leče.

(Visited 99 times, 1 visits today)