Majhen oddaljeni otrok najbolj onesnažen kraj na Zemlji

30. maja, 2017

Sredi Južnega Pacifika stoji skriti nenaseljen otok, oddaljen 5000 kilometrov od najbližjega središča prebivalstva. Mislili bi si, da je to osamljeno svetišče precej idilično nedotaknjeno, vendar je otok Henderson, ki je tako oddaljen, da ga vsakih 5 do 10 let obiščejo le znanstveniki, v resnih težavah. Milijone plastičnih odpadkov je preplavilo obalo v takem obsegu, ki ga znanstveniki še niso videli.

Otok Henderson je največji od Pitcairnovih vulkanskih otokov v Veliki Britaniji in kljub njegovi odročnosti, je njegova lokacija magnet za plavajoče razbitine in smeti. Otok leži sredi vrtinca v oceanu, kar pomeni, da krožni tokovi smeti iz vseh smeri odnesejo prav na prag otočka Henderson.

Glede na raziskave morske eko-toksikologinje Jennifer Lavers iz Tasmanske univerze v Avstraliji, so plaže otoka Henderson prekrite z do 671 kosov plastičnih odpadkov na kvadratni meter – najvišjo gostoto, ki je bila kdaj izmerjena. To pomeni, da je otok dom približno 37,7 milijonom kosov plastičnih smeti, ki pa se v 60–70 odstotkih skrivajo pod površjem. Na prvo oko je namreč viden le del grozljive onesnaženosti. Kar pa je daleč od idiličnega, nedotaknjenega otoka, kot smo si ga morda sprva predstavljali.

„Kar dokazuje otok je, da našim odpadkom ne ubežijo niti najbolj oddaljeni deli v oceanu,“ stanje komentira Jennifer. „Na podlagi vzorčenja na petih lokacijah smo ocenili, da je na otoku več kot 17 ton plastičnih odpadkov. Vsak dan pa morje naplavi še 3570 novih kosov.“

Raziskovalci pa ob tem poudarjajo še, da je njihova ocena problematike še podcenjena, saj niso mogli doseči posameznih krajev ob čereh in skalnatih območjih, prav tako pa so lahko šteli le smeti večje od 2 milimetrov in do globine 10-ih centimetrov. Skupina raziskovalcev je otok preiskovala 3 mesece in ugotovila, da imajo smeti tudi zelo negativen vpliv na morske živali.

V okviru svojih študij so raziskovalci našteli več kot 53.000 kosov smeti iz proizvodenj 24 različnih držav in kot pravi Jennifer Lavers, je edina rešitev za zaščito obale in živali zmanjšanje plastične proizvodnje. Svetovna proizvodnja plastike zdaj pridela 300 milijonov ton plastike letno – šestkrat več kot leta 1970 – kar na žalost pomeni, da proizvodnja narašča, namesto da bi upadala. In če želimo ohraniti lepe obale moramo pogledati od kod izvor vseh teh smeti. Problematične niso le ribiške in potniške ladje, temveč tudi naši domovi. Veliko smeti, ki ležijo na obali otoka, prihaja prav iz kanalizacij.

Kampanja čiščenja 100 otokov in morja do leta 2020

Znamka pijače Corona je združila moči z organizacijo Parley for the Oceans in naredila kampanjo za očiščenje 100-ih otokov in morja okoli njih do leta 2020. Kampanja naj bi zaščitila 100 otokov v šestih ključnih pokrajinah na različnih delih sveta – Mehiki, Maldivih, Avstraliji, Čilu, Italiji in Dominikanski republiki.

Po ocenah v vseh morjih pristane 8 milijonov ton plastičnih odpadkov vsako leto, kar je zastrašujoče, saj so oceani največji in najpomembnejši ekosistem planeta in posledično ena največjih nevarnosti za zdravje ljudi in preživetje narave. In če se bo trend onesnaževanja nadaljeval, bo po oceanih kmalu plavalo več plastike kot rib.

(Visited 28 times, 1 visits today)