Koralni greben bo dobil svoj podvodni muzej z okoljsko noto

6. avgusta, 2019

Umetnik Jason deCaires Taylor je do zdaj predstavil že podvodne skulpture ob obalah Indonezije, Maldivov in Kanarskih otokov, zdaj bo svojo unikatno vizijo prinesel še na avtralski Veliki koralni greben.

Muzej podvodne umetnosti se bo odprl decembra. Prvo delo, ki bo na ogled, je “petmetrska sirena oceana” – skulptura, ki se napaja s sončno energijo, prikazuje pa avtohtono avstralsko deklico, ki spreminja barvo glede na temperaturo vode, s čimer prikazuje preveliko segrevanje morja, ki povzroča umiranje koralnega ekosistema.

V drugi fazi bo v podvodnem muzeju predstavitev “Koralne tople grede” – 12-metrske strukture, ki bo hkrati umetniški prostor in izobraževalni center. Izdelana bo tako, da bo ugoden življenjski prostor za živa bitja oceana, skeletno ogrodje pa bo imelo optimalne pogoje za rast in razvoj koral.

Obe umetniški instalaciji jasno in glasno nagovarjata krizo zaradi podnebnih sprememb ter odsevata umetnikovo odločenost, da nujnost ukrepanja predstavi širši javnosti. Kot je umetnik povedal za Guardian, se oceani spreminjajo z neverjetno hitrostjo ter so podvrženi hudim grožnjam, od višanja temperature morij do zakisanosti in onesnaženja. “Namen podvodnega muzeja je tudi, da spremenimo naš sistem vrednot – da vidimo morsko dno kot nekaj svetega, nekaj, kar bi morali varovati, ne pa jemati za samoumevno.”

 

Vir: LP

 

(Visited 10 times, 1 visits today)