Kavna usedlina bi lahko nadomestila sporno palmovo olje

10. julija, 2019

Škotska podjetnika, Scott Kennedy in Fergus Moore, želita svetu predstaviti edinstven način za pridobivanje olja iz kavne usedline. Olje iz kavne usedline bi lahko nadomestilo palmovo olje, ki je do okolja zelo neprijazno.

Palmovo olje najdemo v mnogih izdelkih (slaščicah, čistilih, kozmetiki itd.). Zaradi nizke cene in velikega povpraševanja se še naprej izsekavajo gozdovi in uničuje življenjski prostor mnogim živalskim vrstam. Proizvajalci različnih izdelkov so pod pritiskom, da najdejo alternativo, ki bo prijaznejša do okolja.

Palmovo olje – skriti ubijalec našega planeta

Začelo se je pri odpadni kavni usedlini

Scott in Fergus sta med študijem delala v kavarni, kjer sta se iz prve roke prepričala o količini odpadne kave. Samo na Škotskem vsako leto »pridelajo« 40.000 ton odpadne kavne usedline, v Združenem kraljestvu pa več kot pol milijona ton. Ustanovila sta start up podjetje Revive Eco, saj želita dati kavnim odpadkom novo življenje.

»V kavi so olja, ki bi se lahko uporabljala v kozmetičnih in farmacevtskih izdelkig, hrani in pijači ter izdelkih za gospodinjstvo,« pove Moore in doda, da razvijajo postopek za pridobivanje in čiščenje olj.

Prelomno leto 2020

Najbolj razburljiv del za podjetnika je, da imajo olja iz kave enake komponente kot palmovo olje. Potencialno želita zagotoviti lokalno in bolj trajnostno alternativo vsem industrijam, ki trenutno uporabljajo palmovo olje.

Finančno ju je že podprla agencija Zero Waste Scotland in prav z njihovo pomočjo bi postopek lahko zagnala v Glasgowu, do naslednjega poletja. Dolgoročno pa se želita širiti še v druga mesta po Evropi.

 

Vir: BBC

 

(Visited 19 times, 1 visits today)