Katera evropska mesta se najbolje borijo proti podnebnim spremembam?

5. maja, 2020

Ena od dobrih strani koronavirusa je zmanjšanje človekovega vpliva na planet – v dobrem mesecu smo proti podnebnim spremembam naredili največ doslej. 

V velikih mestih je zrak čist, živali imajo mir, ki ga v naravnem okolju sicer vse bolj zmanjkjuje, življenje se je vrnilo marsikam.

Da nas spomnijo na to, da mora biti zavedanje o okolju in podnebnih spremembah ter trajnostni razvoj naša skupna prioriteta, je National Geographic pripravil izbor evropskih mest, ki so v prvi bojni črti v bitki proti podnebnim spremembam. Zelena peterica je po njihovem izboru sledeča: Budimpešta, Edinburg, Lahti, Lizbona in Lyon.

Budimpešta z zelenim zemljevidom

Med zelenimi dosežki Budimpešte je projekt Zeleni vodnik po Budimpešti – zemljevid, ki je natisnjen s črnilom iz soje, ne navaja turističnih znamenitosti, temveč parke, tržnice in ekološke trgovinice.

Edinburg poln parkov

Škotska prestolnica Edinburg naj bi bil najbolj zeleno mesto Velike Britanije. Ima kar 112 parkov in razvejano mrežo kolesarskih poti – ob tem pa tudi največ dreves na prebivalca, s čimer dokazuje zavedanje o pomenu boja proti podnebnim spremembam.

Ogljično nevtralen Lahti

Finsko mesto Lahti bo kot prvo leta 2025 postalo ogljično nevtralno mesto. S tem načrtom so za svoje prebivalce pripravili smernice glede prometnih izpustov, ki se jih držijo iz tedna v teden. National Geographic izpostavlja še zero waste krožno gospodarstvo mesta in ohranitev vodnih virov.

Lizbona močno zmanjšala emisije

Lizbona, ki je ena od prejemnic naziva Evropska zelena prestolnica 2020, je v kratkem času razpolovila CO2 emisije in povečala delež električnih vozil v mestnem voznem parku za 40 %.

Lyon indutrijsko cono spremenil v muzej

Francoski Lyon je prejel že več nagrad za trajnostne ukrepe in je bil lani razglašen za evropsko prestolnico pametnega turizma. Največji preobrat proti podnebnim spremembam so v mestu dosgli s preobrazbo industrijske cone, ki je danes muzej znanosti in antropologije.

 

Vir:  Mayor, NG

(Visited 210 times, 1 visits today)