Kaj nam o grožnji podnebnih sprememb pripovedujejo ptice?

21. julija, 2017

V začetku meseca je Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije na Krakovskem nasipu v Ljubljani odprlo fotografsko razstavo z naslovom ‘Glasniki – kaj nam o grožnji podnebnih sprememb pripovedujejo ptice’, ki bo na ogled še do 19. septembra.

Vir: dopps.si
Vir: dopps.si

Razstava poteka v okviru projekta, ki ga podpira Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.

Brent R. Hartley, veleposlanik ZDA v Sloveniji, je na otvoritvi dejal: “Upam, da bo ta razstava, ki uporablja edinstveno lepoto ptic za spodbujanje razprave o okoljskih izzivih, služila kot navdih za vse nas, kako smo do sedaj in kako lahko tudi v prihodnosti zaščitimo naše naravno okolje.”

Podnebne spremembe že sedaj vplivajo na ptice

Razstava na 22 panojih s konkrektnimi primeri ptic in projektov predstavlja rezultate poročila organizacij BirdLife International in National Audubon Society, v katerem so zbrani izsledki 68 znanstvenih raziskav iz vsega sveta. “Ptice so kot najbolj raziskana skupina živali že dolgo pomembni glasniki stanja in sprememb v naravnem okolju. Zadnje raziskave kažejo, da podnebne spremembe že sedaj vplivajo na ptice in ekosisteme, njihove posledice pa se bodo z nadaljnim segrevanjem še povečale,” pravijo na DOPPS.

Zgodnjejši čas gnezdenja in vse manj bivališč

Tanja Šumrada, urednica razstave, je ob otvoritvi povedala, da lahko po vsem svetu v zgodbah ptic opazujemo posledice sprememb podnebja: “Razširjenost številnih vrst se je tako v zadnjih desetletjih pomaknila bližje k zemeljskim polom ali na večje nadmorske višine. Nekatere vrste gnezdijo bolj zgodaj, kar ni več usklajeno z obdobji optimalne razpoložljivosti hrane. Predvsem pa te spremembe še stopnjujejo negativne vplive že obstoječih naravovarstvenih groženj, kot je izginjanje primernih bivališč zaradi različnih človeških aktivnosti.”

Pomen naravnih ekosistemov: Ormoške lagune bodo odstranile 70 ton CO2 letno

Damijan Denac, direktor DOPPS, je še poudaril, da se je v preteklosti o varstvu narave in varstvu okolja, torej tudi borbi proti klimatskim spremembam, v glavnem govorilo ločeno. “Danes vemo, da so zavarovana območja in naravni ekosistemi pomembno orodje globalnega odziva na klimatske spremembe. Med temi območji so še posebej pomembna mokrišča, ki kot ponori ogljikovega dioksida zmanjšujejo količino toplogrednih plinov. Z Ormoškimi lagunami, naravnim rezervatom, ki ga je DOPPS uspel ustanoviti v zadnjem času, bomo denimo iz ozračja letno izločili 70 ton CO2. Prav tako čez številne ekosistemske usluge takšna območja zmanjšujejo vplive ekstremnih pojavov, ki spremljajo klimatske spremembe, kar človeku vsekakor koristi.”

 

Vir: DOPPS

(Visited 90 times, 1 visits today)