Kaj morate vedeti o drevesih in njihovi vlogi pri podnebnih spremembah?

12. septembra, 2019

Morda se slišali, da povečanje ogljikovega dioksida pomeni povečano rast dreves. To je večkrat argument vseh, ki se jim ne zdi nujno ukrepati zoper emisije CO2. Vendar pa, kot opozarja tudi nedavna znanstvena raziskava, to drži le do določeno točke preloma – ko poviševanje CO2 ne pomeni več povečanje rasti rastlin zaradi t.i. ogljikove fertilizacije.

V zadnjih 30 letih so gozdovi absorbirali skoraj četrtino vseh emisij. A številni poskusi različnih metodologij so pokazali, da podnebni dejavniki vplivajo tudi na to, koliko dodatnega CO2 lahko rastline še absorbirajo. Zakaj dodatnega? Rastline namreč za rast ne potrebujejo le CO2, temveč tudi številne druge ugodne pogoje in ključna hranila, med katerimi sta fosfor in dušik, elementa, ki ju osiromašena prst vsebuje vse manj.

Podatek študij nam daje še nekaj časa, kot ugibajo do nekje leta 2100, da izkoristimo neverjetno značilnost dreves, da absorbirajo toliko ogljikovega dioksida. Po tem pa je absorbcija bolj nejasna. Zaradi tega je toliko bolj pomembno, da čuvamo že obstoječe gozdove, saj je v njih prst dovolj rodovitna.

Drevesa sama se sicer ne morejo boriti za naš planet, nam pa močno pomagajo.

 

Vir. Nature Climate Change, sciencealert

(Visited 103 times, 1 visits today)