Kaj mečete v svoj koš? Dijaki Gimnazije Vič organizirajo vseslovenski popis odpadkov, ki nastajajo v slovenskih domovih

20. novembra, 2019

Kot je znano, bodo dijaki Gimnazije Vič v letošnjem šolskem letu v sodelovanju z družbo Interseroh izdelali prvo mobilno aplikacijo za ločevanje odpadne embalaže in ostalih gospodinjskih odpadkov pri nas. Z namenom, da sestavijo čim bolj celostni seznam odpadkov, so se odločili, da v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov za pomoč prosijo Slovenke in Slovence. Med 18. in 29. novembrom 2019 zato organizirajo vseslovensko akcijo popisa odpadkov, ki nastajajo v slovenskih domovih. Akcija poteka pod imenom Kaj mečete v svoj koš? in se odvija na njihovih družbenih omrežjih Facebook in Instagram ter na Facebook profilu družbe Interseroh. Sodelujoče pa čakajo tudi privlačne nagrade.

»Vsak od nas se je že znašel v situaciji, ko ni vedel, v kateri koš sodi posamezni odpadek. Da bo naša aplikacija lahko odgovorila na vse zagate, moramo najprej sestaviti čim bolj natančen seznam odpadkov, ki nastajajo v naših gospodinjstvih, zato smo k sodelovanju povabili prebivalstvo. Prepričani smo, da nam bo skupaj uspelo,« so sporočili dijaki Gimnazije Vič. Zahteven projekt, ki so se ga lotili dijaki, bo pomembno doprinesel k okoljski ozaveščenosti, hkrati pa dijaki verjamejo, da bo aplikacija postala priročen pripomoček v vsakem gospodinjstvu, saj bo vsem na voljo brezplačno.

Kako lahko sodelujete?

Na spletnem mestu akcije je na voljo obrazec, v katerega sodelujoči vpiše odpadke, ki nastajajo v njegovem gospodinjstvu. Organizatorji predlagajo, da se pri tem razmišlja čim bolj celostno (Kateri odpadki nastajajo v kuhinji, kopalnici? Kaj se zgodi, ko kupite nova oblačila? Ko pleskate stanovanje? …), odpadke se našteva po alinejah, dodatni opisi pa niso potrebni.

Med vsemi sodelujočimi bodo izžrebani trije prejemniki privlačnih nagrad, ki jih poklanja družba Interseroh, med drugim družinski vstopnici za Pot med krošnjami ter Mini ZOO Land. Evropski teden zmanjševanja odpadkov


Akcija Kaj mečete v svoj koš? poteka v okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (16. – 24.
11. 2019), ki je ena največjih ozaveščevalnih akcij na področju odpadkov pri nas. Po zadnji raziskavi
Eurostata je v letu 2017 v Evropski uniji v povprečju nastalo 487 kg odpadkov na osebo, v Sloveniji
zgolj 10 kg manj, številka pa se rahlo povečuje že od leta 2013 dalje. Evropska unija si z različnimi
ukrepi že vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj odmevnih akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), v kateri je v preteklih letih
sodelovalo več kot 30 držav iz vse Evrope z več kot 25.000 ozaveščevalnimi aktivnostmi. V Sloveniji je
koordinator Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov Zbornica komunalnega gospodarstva v
soorganizaciji z Ministrstvom za okolje in prostor.


 

Vir: Interseroh

(Visited 9 times, 1 visits today)