Jutri okoljevarstveniki parlamentu: Narave ne damo!

11. maja, 2020

Številne okoljevarstvene organizacije in posamezniki opozarjajo na t.i. sporni 42. člene novega zakona ZIUZEOP-A – »protikorona zakona«. Jutri se bodo v ta namen srečali pred parlamentom. Balkan river defence predlaga, da se poslance ob 13.30h pričaka na Trgu republike in se jih z domiselnimi transparenti, pesmijo in rekreacijo prijazno pozove h glasovanju ZA naravo, torej PROTI amandmaju.

“V senci afere maske se dogaja prava kraja, kraja narave!” sporoča Balkan river defence. Opozarjajo, da po tem, ko je novi proti-koronski zakon praktično izbrisal nevladne organizacije in obrambo okolja zdaj z  zaostritvijo pogojev, grozi temeljnemu aktu varovanja narave v Sloveniji – Zakonu o ohranjanju narave (ZON).

O sprejetju predlaganega amandmaja na ZON bodo poslanci na seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor glasovali v torek, 12.5. ob 14h v veliki dvorani Državnega zbora. “Predlagamo, da poslance ob 13.30h pričakamo na Trgu republike in jih z domiselnimi transparenti, pesmijo in rekreacijo prijazno pozovemo h glasovanju ZA naravo, torej PROTI amandmaju. Vsaj enkrat dajmo Slovenci razprtije na stran in stopimo skupaj. Če kdaj, potem ZDAJ! Za naravo,” so zapisali v pozivu na Facebook dogodku.

Več informacij pa na njihovi spletni strani.

“Brez neoporečne zemlje, vode ter zraka nam ne bo pomagala nobena malim kmetom prijazna kmetijska politika, zelene strategije kmetijskih biznisov ali nadebudnost slovenskih (ekoloških) kmetovalcev in vrtičkarjev. Obstoječi kapitalistični sistem, znotraj katerega so organizirane tako predelava hrane kot logistične poti hrane, dokazano ogroža ravnovesje ekosistemov in pomeni tveganje za obstoj in ohranjanje naravnih habitatov. Zato se je nujno zoperstaviti škodljivim posegom v okolje, tudi tistim, ki jim tlakujejo pot trenutni poskusi oblastnikov, da pod izgovorom koronakrize spremenijo zakonodajo (sporni 42. člen novega ZIUZEOP-A – »protikorona zakon«), ki bi iz postopkov pridobivanja gradbenih dovoljenj izrinila vse, ki zastopajo interese tako okolja in narave kot ljudi. Pod pretvezo »ponovnega zagona gospodarstva« si tako želijo prilastiti neomejeno pravico do izkoriščanja narave za kopičenje profita. Pospešitev izdajanja gradbenih dovoljenj na račun narave in okolja odpira vrata energetskemu lobiju in tistim, ki ne znajo misliti onkraj gospodarske rasti. Zakaj se v danih razmerah manjše porabe energije raje ne sprašujemo, ali je to sploh potrebno, saj vidimo in čutimo, da zmoremo živeti drugače?” so zapisali na Facebook strani  dogoka v Zadrugi Urbana.
Vir: BRD, ZU

 


Preberite tudi: Narava nam odgovarja: vaš način življenja je nesprejemljiv!

(Visited 105 times, 1 visits today)