Grški otok prvi v Sredozemlju, ki bo deloval izključno na vetrno in sončno energijo

27. junij, 2017

Grški otok Tilos bo postal prvi otok v Sredozemlju, ki bo deloval zgolj na vetrno in sončno energijo. Tilos je majhen otok v Dodekanezu, med otokom Kos in otokom Rodes. Osamljeni otok je oddaljen od običajne turistične gneče in njegovo naravno okolje je zaščiteno.

Tilos je znan po svoji neverjetni biotski raznovrstnosti in je priljubljen pri opazovalcih ptičev in pohodnikih. Je zanimiv za tiste, ki iščejo kaj bolj umirjenega. Ima polno osamljenih plaž in možnost prostega kampiranja. Otok je znan tudi po mestu Mikro Horio. Mestu, ki je v 15. stoletju ostalo zapuščeno. Obiskovalci se lahko sprehodijo po ulicah duhov ter občudujejo še vedno stoječe stavbe in kupolasto cerkev.

Saint Michael church

Otok trenutno prejema električno energijo z otoka Kos preko podvodnega kabla, kmalu pa ga bo napajala vetrna in sončna energija. Projekt Tilos, ki ga financira Evropska komisija, bo namestil vetrne turbine in sončne celice okrog otoka. Prav tako načrtujejo tudi izdelavo akumulatorja za shranjevanje odvečne energije. Če bo načrt uspel, bo otok energetsko samozadosten in bo lahko odvečno energijo celo prodajal sosednjim otokom.

Projekt je že prejel zanimanje in dve priznanji EU za trajnostno energijo. In če bo načrtovani projekt dobro uspel, ga bodo ponovili tudi na drugih otokih.

Vir: Lonley planet

(Visited 4 times, 1 visits today)