Evropski teden mobilnosti: parkiraj in se pelji z avtobusom

19. septembra, 2016

<![CDATA[Dober primer spodbujanja javnega potniškega prometa in rešitev, da se zmanjša pločevina v mestih, so sistemi Park & Ride oz. P+R, ki na obrobju mest zagotavljajo parkirišča in prevoze do centra. Gre za kombinacijo zasebnega in javnega prevoza.
P + R, je sistem zasebnega in javnega prevoza, ki voznikom osebnih vozil omogoča parkiranje avtomobila na obrobju mesta in nadaljevanje poti proti središču z javnim prevozom (mestni avtobus, tramvaj, vlak, podzemna železnica…), s kolesom ali peš. Namen sistema je razbremenitev cest v mestih in znižanje izpustov škodljivih toplogrednih plinov in trdih delcev. Parkirišča P + R ponujajo ugodno ali brezplačno dnevno parkiranje, kar skupaj s pogostimi povezavami v mestna središča, s sredstvi javnega prevoza, privablja voznike, ki bi sicer parkirno mesto iskali v mestu.
Dobro mrežo parkirišč ima vzpostavljena Ljubljana z okolico, eno parkirišče imajo na Ptuju, v Kopru so urejena tri parkirišča, eno v Murski Soboti in eno v Zagorju ob Savi. V Mariboru sistema ni, kot pa pravijo sami, pa načrtujejo več manjših P&R parkirišč.]]>

(Visited 9 times, 1 visits today)