Dunaj namenja osem milijonov evrov za drevesa

6. julij, 2019

Na območju Dunaja je približno 480.000 dreves, a zelena avstrijska prestolnica, ki se je odločila za boj proti podnebnim spremembam, jih želi še več. Onesnaženost zraka je namreč še posebej izrazita v velikih mestih. Za ohranjanje obstoječega zelenja in posaditev novih dreves bo mestna oblast letos in naslednje leto namenila kar osem milijonov evrov.

V skladu z napovedjo se akcija zasaditve novih dreves začne v okrožjih Ottakring, Leopoldstadt in Favoriten. V slednjem bo zaživela ulica simbolnega imena Waldgasse ali »gozdna ulica«.

Drevesa najučinkovitejša”klimatska naprava” v vročih poletnih dneh

Na Dunaju se je v zadnjih štirih desetletjih povprečna letna temperatura dvignila za 2 °C. Lansko poletje je bilo zelo vroče z 42 vročimi dnevi, kar kaže na hitrejše podnebno segrevanje, kot je bilo predvideno. Dunajski mestni svet se zaveda, da drevesa pomembno prispevajo k varstvu podnebja in boljši kakovosti zraka v mestu. Poleg žveplovega dioksida in ogljikovega monoksida odrasla drevesa vežejo okoli 10 kg CO2 na leto in sproščajo okoli 130 kilogramov kisika.

Drevesa absorbirajo do 370 litrov vode na dan in jih sproščajo v ozračje, s čimer podpirajo naravni cikel vode na Zemlji. Zaradi visoke zmogljivosti izhlapevanja in velikega učinka senc so drevesa najučinkovitejša in najbolj trajnostna “klimatska naprava” proti poletni vročini.

 

Vir: Ekovjestnik

(Visited 11 times, 1 visits today)