Čista pitna voda: Madžarska razvila obetaven način čiščenja

11. februarja, 2020
Igor Fabjan

Čista pitna voda je nekaj, kar si vsi želimo. Raziskovalci z madžarske Univerze Eötvös Loránd iz Budimpešte so razvili obetaven način čiščenja odpadnih voda, kar lahko pripelje k bistvenemu izboljšanju kvalitete površinskih voda in tudi podtalnice, ter posledično pitne vode.

Nova tehnologija na edinstven način v specialnih posodah kombinira obdelavo vode z UV svetlobo in aktivnim ogljem. S tem omogoča popolnejšo odstranitev in razkuževanje organskih in anorganskih mikro delcev odpadnih voda. Tudi tistih, ki so bile že očiščene z običajnimi čistilnimi napravami.

Vse več zdravil v odpadnih vodah

To je dobrodošlo predvsem zato, ker odpadne vode vsebujejo vse več ostankov antibiotikov in drugih zdravil, saj večina čistilnih naprav farmakoloških učinkovin ne odstranjuje zadovoljivo. V površinskih vodah na Madžarskem so zasledili tudi do trideset vrst učinkovin zdravil, v ZDA pa celo več kot sto!

Vode v Sloveniji so zaenkrat še precej manj kontaminirane z aktivnimi učinkovinami iz zdravil kot na Madžarskem. A stanje se poslabšuje, čista pitna voda bo v prihodnosti znala biti problem po celem svetu.

Omogoča tudi čiščenje voda v manjših odročnih krajih

Nova čistilna naprava je enostavna za uporabo in je lahko izdelana tudi v prenosni obliki. Zato računajo, da bi bila lahko uporabna tudi v manjših odročnejših krajih ter v državah v razvoju. Uporabiti jo je mogoče za čiščenje vode v vodnjakih, sistem pa lahko zagotavlja dovolj vode za okoli 2000 ljudi.

 

 

 

(Visited 53 times, 1 visits today)