Bioplastika prav tako slaba izbira za okolje kot plastika iz fosilnih goriv?

15. maja, 2019
Foto: Treading My Own Path

Po mnenju strokovnjaka za recikliranje Arthurja Huanga bi bioplastika lahko bila še slabša za okolje kot običajna plastika.

Ustanovitelj in direktor podjetja Miniwiz, ki se ukvarja s krožnim gospodarstvom pravi: “Če bioplastiko uporabljamo na enak način (kot običajno plastiko), je prav tako slaba, če ne še slabša, saj spreminja pH vrednost tal in vode, ko se razgrajuje, in odvzema dragocena hranila.” Polilaktična kislina (PLA), najpogostejša vrsta bioplastike, je narejena iz fermentiranega škroba, pridobljenega iz pridelkov, kot so koruza, krompir ali sladkorni trs. Lahko je tudi iz alg.

PLA je kompostabilna, ne biorazgradljiva

PLA je kompostabilna, kar pomeni, da jo bodo mikrobi ob ustreznih pogojih, v nekaj mesecih brez nevarnosti razgradili v biomaso in plin. Ni pa biorazgradljiva, saj se bo v normalnih pogojih razgradila prav tako počasi kot običajna plastika.

Recikliranje je boljše od kompostiranja

Boljša rešitev je recikliranje bioplastike namesto kompostiranja, je dejal Huang. “Če zamenjamo ime plastike in jo resno recikliramo ter zaustavimo enkratno uporabo, je to lahko dobra rešitev. Enkratna uporaba je tista, ki povzroča težave.”

 

Vir: dezeen

(Visited 35 times, 1 visits today)