Ali bo alpski skupnosti uspelo znižati emisije toplogrednih plinov? Odvisno od načina življenja!

30. septembra, 2019

Vrtne lope, zelenjavne plošče, terenska vozila – projekt Trajnostni načini življenja na območju Alp odlično ponazarja, kako starost, dohodek in oblika bivanja vplivajo na naš način življenja in s tem seveda tudi na podnebje.

Ali bo alpski skupnosti uspelo znižati emisije toplogrednih plinov? Se bo znala prilagoditi podnebnim spremembam in njihovim posledicam? Odgovor na vprašanji je odvisen od tega, kakšen bo v prihodnje naš način življenja.

Prehranjevanje, bivanje in mobilnost imajo največji vpliv na podnebje

V okviru projekta CIPRE «Trajnostni načini življenja na območju Alp» je švicarski raziskovalni inštitut WSL pripravil poročilo, ki povzema temeljna znanja o načinih življenja na območju Alp. Največji vpliv na podnebje naj bi imeli prehranjevanje, bivanje in mobilnost. Poročilo pa med drugim opozarja tudi na to, da je okoljsko ozaveščeno ravnanje odvisno od različnih psiholoških dejavnikov, kot so to prevzem odgovornosti, spreminjanje navad, zmožnost samorefleksije, doživljanje narave in potrditev v družbi.

Vsakodnevne navade posameznikov

Rastoča skupina ljudi se počuti odgovorna za podnebne spremembe, kakor kaže ne-reprezentativno povpraševanje projekta s 520-imi osebami iz Alpskih držav. Vsa skupina povrpraševanih je prepričana, da vsak posameznik in pripadujoč individualni način življenja vpliva podnebne spremembe. Za trajnostno življenje bo treba spremeniti politične osnovne pogoje, infrastrukture in ekonomske sisteme. Na drugi strani je bila tretjina povprašanih prepričana, da je treba živeti po trajnostnih načinih: se manj voziti z avtomobilom, manj leteti in pojesti manj mesa  pa tudi, da se spremeni dnevne razmere.

 

Vir: CIPRA

(Visited 17 times, 1 visits today)