5 alternativ plastičnim nagrobnim svečam

27. oktobra, 2019

Ob 1. novembru je v navadi, da v spomin vsem, ki so nas prezgodaj zapustili, na pokopališču prižgemo svečko. Čeprav imamo dober namen, s prižigom sveče, predvsem plastične, močno obremenjujemo okolje. V ta namen smo poiskali nekaj alternativ, s katerimi bomo lahko počastili spomin na svojce, prijatelje in bližnje z mislijo na čistejšo prihodnost.

Tablica Hvaležno odklanjamo sveče

Oblikovalka Tina Moi nadaljuje lanskoletno kampanjo za zmanjševanje odpadnih sveč. Od vsake prodane lesene tablice bo del denarja podarila v dobrodelne namene.

Lesene svečke in porisani kamenčki

Obe alternativi lahko naredimo sami doma, pa še topleje nam bo pri srcu, ko jih bomo položili na grob. V nasprotnem primeru je veliko ponudnikov lesenih sveč in porisanih kamnov tudi na spletu.

Zastavica sočutja

Vseslovenska ekološko-humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov bo letos potekala v 20 krajih (Zagorje, Celje, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Dobrepolje, Ivančna Gorica, Hrastnik, Koper, Litija, Sava, Šmartno pri Litiji, Maribor, Murska Sobota, Šentjur, Škofja Loka, Trbovlje, Vojnik in Vuzenica). Vsa zbrana sredstva od prodaje zastavic bodo namenili za nakup zdravstvenih naprav, ki rešujejo življenja.

Virtualna svečka

S prižigom virtualne svečke bomo na poseben način obeležili spomin na drage osebe, saj jim ob prižigu svečke lahko zapišemo tudi posebno posvetilo.

Tudi Ministrstvo za okolje in prostor opozarja, da velja ob spoštovanju tradicije prižiganja sveč na grobovih svojcev in prijateljev pomisliti tudi na posledice, ki jih veliko število prižganih in kasneje zavrženih nagrobnih sveč povzroča okolju. Minister za okolje in prostor Simon Zajc že nekaj let na grobove svojih prednikov postavlja zastavice humanitarnih organizacij. Minister meni, da gre pri tem za lep poklon, ki še vedno upošteva tradicijo, a hkrati upošteva tudi pereči okoljski izziv glede kopičenja odpadkov. Pojasniti je treba, da odpadne nagrobne sveče (kot številne druge stvari, ki jih kupujemo) same po sebi niso nevaren odpadek, vendar so lahko posledice njihovega zbiranja skladiščenja in obdelave škodljivi vplivi na okolje, predvsem emisije v zrak, vode, povzročanje hrupa, emisije izpušnih plinov pri transportu odpadnih nagrobnih sveč in nastajanje odpadkov.

 

(Visited 49 times, 1 visits today)