17 pomembnih pozitivnih okoljskih novic leta 2018 z vsega sveta

1. januar, 2019

Čeprav smo v lanskem letu sledili številnim zgodbam uničevanja okolja in biodiverzitete, pa le ni bilo čisto vse tako črno. Poiskali smo nekaj pozitivnih zgodb ohranjanja in zaščite.

1. V ekvadorskem Amazonskem gozdu so dosegli pomemben mejnik z zmago v boju za zaščito vodovja reke Aguarico, s čimer so izničili 52 rudarskih koncesij in osvobodili prek 32.000 hektarjev pragozda.

2. Povpraševanje po slonovini na Kitajskem je, po prepovedi leto poprej, upadlo za polovico.

3. Populacija tigrov v Nepalu se je v zadnjih 9 letih podvojila.

4. Uničevanje gozdov v Indoneziji se je zmanjšalo za 60%.

5. Združeni Narodi so napovedali, da bo ozonska luknja nad Arktiko izginila do leta 2030.

6. 10 milijard dolarjev so lani na Baliju namenili za zaščito 14 milijonov kvadratnih kilometrov oceana.

7. V Kaliforniji najmanjša lisica na svetu ni več med ogroženimi vrstami, kar je najhitrejši izbris iz seznama doslej.

8. Po več kot desetletju debat se je 140 narodov strinjalo, da začnejo s pogajanji o zgodovinskem Pariškem sporazumu za oceane, prvi mednarodni pogodbi za zmanjšanje ribolova in zaščito življenja v morju.

9. Niger je razglasil, da je v zadnjih 30 letih posadil 200 milijonov novih dreves, kar je največja pozitivna preobrazba okolja v Afriki.

10. Španija je najavila, da bo naredila nov morski rezervat za kite in delfine, ki migrirajo v Mediteran, in prepovedala črpanje fosilnih goriv na tem področju.

11. UNESCO je koralni greben v Belizeju, drugi najvčji na svtu, umaknil s seznama ogroženih svetovnih področij dediščine.

12. Kolumbija je uradno razširila rezervat Serranía de Chiribiquete, poznan tudi kot vesoljska vas jaguarjev na 4,3 milijone hektarjev, s čimer j postal največji zaščiteni tropski narodni park na svetu.

13. Mehika je razglasila, da je populacija jaguarjev v zadnjih 8 letih narasla za 20 % in 14 držav Južne Amerike je podpisalo sporazum za program ohranitve velikih mačk.

14. V gozdovih osrednje Afrike je populacija gorskih goril, ene najbolj ogroenih vrst na svetu, narasla na prek 1000 živali – od leta 2010 za 25 %.

15. Kanada je podpisala sporazum z nativnimi prebivalci za začito gozda, s čimer je območje postalo največje zaščiteno območje tajge na svetu.

16. Čile je sprejel nov zakon za zaščito voda ob obali, s čimer so dobili 8 novih morskih rezervatov, delež zaščitenih voda pa je narasel s 4.3 % na 42.4%.

wave-3473335_640

17. Nov morski rezervat v Indijskem oceanu so ustanovili Sejšeli, in sicer 130.000 kvadratnih kilometrov, s tem pa zaščitili morsko življenje pred ribolovom.

 

Vir: medium.com

 

(Visited 7 times, 1 visits today)