100 ljudi, ki nadzoruje svetovne vire nafte, plina, premoga in so hkrati največji uničevalci planeta

20. maja, 2019
Vir The Decolonial Atlas

Samo 100 podjetij je odgovornih za več kot 70 % svetovnih emisij toplogrednih plinov od leta 1988. Poslovni model podjetji temelji na uničenju človeštva.

Mnogi so ogorčeni nad sosedi, prijatelji in družino, ker uporabljajo plastične slamice in jih ne reciklirajo. Če obstaja kdo, ki si zasluži ogorčenje vseh 7,5 milijarde prebivalcev Zemlje, je prav teh 100 ljudi. Nadzorujejo večino svetovnih pravic do mineralnih surovin – “pravico”, da izkoristijo preostalo nafto, plin in premog.

Najhujši uničevalci prihajajo iz Severne Amerike in Azije

Houston je na vrhu tega seznama, kjer je sedem od 100 najhujši uničevalec planeta, sledijo pa jim Džakarta, Calgary, Moskva in Peking. Najbogatejša oseba na seznamu je ruski naftni “mogotec” Vagit Alekperov, ki je trenutno vreden 20,7 milijarde dolarjev.

Korporacije, ki uničujejo planet je treba ustaviti

Vir The Decolonial Atlas

Zemljevid je v obliki kartograma, ki predstavlja velikost držav glede na njihove skupne emisije ogljikovega dioksida iz industrializacije. Ta zemljevid je odgovor na mit, da lahko zaustavimo podnebne spremembe, če spreminjamo svoje osebno obnašanje in kupujemo več zelenih izdelkov. Ne glede na to, kako močno se bomo trudili skrbeti za planet, ga bodo te korporacije uničile, če jih ne ustavimo.

 

Vir. The Decolonial Atlas

(Visited 60 times, 1 visits today)