Novo socialno podjetje Recosi: niso vsi stari računalniki za odpis

30. januar, 2017
Foto: Recosi

V Slovenski Bistrici so pred nekaj dnevi odprli nove poslovne prostore socialnega podjetja Recosi, ki organizacijam in posameznikom po bistveno nižji ceni ponuja obnovljeno računalniško opremo. Ustanoviteljica Katja Zajko, ki sicer prihaja iz Oplotnice, je tako uspešno mednarodno podjetje iz Irske pripeljala tudi v lokalno okolje.

Drugačno od ostalih podjetij

Foto: sentjur.net
Foto: sentjur.net

Socialno podjetje Recosi je slovenska franšiza mednarodnega neprofitnega podjetja Recosi Ltd. (Regional and European Co-Operative for Social Industry) s sedežem na Irskem, storitve pa ponujajo tako v Evropi kot tudi ZDA. Od klasičnih podjetij se razlikuje po tem, da nudi zaposlitev in izobraževanje težje zaposljivim, promovira ponovno uporabo izdelkov ter s tem zmanjšuje digitalni razkorak med različnimi sloji prebivalstva. Podjetje vodi ustanoviteljica Katja Zajko, ki na Irskem zaključuje doktorski študij iz področja socialnega podjetništva, z ustanovitvijo socialnega podjetja pa želi predvsem večji poudarek nameniti varovanju okolja.

Uspešen irski model socialnega podjetništva so tako pričeli vzpostavljati tudi v Sloveniji, saj želijo postati vodilna globalna socialna franšiza na področju obnove računalniške opreme.

Stari računalniki niso stara šara

Foto: Recosi
Foto: Recosi

Recosi visoko kvalitetno računalniško opremo prodaja in daje v najem za bistveno nižjo ceno, pri čemer omogočajo zaposlitve dolgotrajno brezposelnim in mladim iskalcem prve zaposlitve. Njihova ciljna skupina so tako šole, neprofitne organizacije ali študentje, ki si opreme po rednih cenah ne bi mogli privoščiti. Pridobili so standard PAS 141, ki predpisuje pravila na področju ponovne uporabe računalniške opreme, in tako so njihovi izdelki očiščeni podatkov, testirani in varni za uporabi. Nudijo celo enoletno garancijo, pri računalnikih pa glede na jezik prilagodijo tudi nastavitve tipkovnice in naložijo windows operacijski sistem.

Obnavljajo predvsem računalniško opremo, ki je bila v preteklosti uporabljena v večjih podjetjih, saj so komponente pri teh računalnikih bistveno bolj kvalitetne. Od ustanovitve podjetja na Irskem leta 2014 so obnovili približno 150.000 kosovo opreme.

 

Dobro sodelovanje tako s podjetji kot lokalno skupnostjo

Pri uresničevanju cilja sodelujejo s podjetjem TechSoup Slovenija, ki nevladnim in neprofitnim organizacijam ponuja programsko opremo po nižji ceni. Recosi tako nudi strojno opremo, TechSoup pa programsko. Sočasno so se povezali z občino Slovenska Bistrica, ki je posebej za njih obnovila starejše prostore, kjer imajo trenutno poslovne in servisne prostore. V prihodnosti načrtujejo tudi prodajalno, pri čemer bodo v naslednjih treh letih zaposlili od deset do petnajst ljudi. Sodelujejo tudi z Microsoftom, ki preko programa »Refurbishment« po ugodnejši ceni nudi licenčno programsko opremo. V prihodnosti se želijo razširiti tudi na področje sosednjih držav.

 

Kristijan Horvat

 

Vir: STA, Mladi Šentjur, Recosi

 

(Visited 8 times, 1 visits today)