Zvoki narave preprečujejo stres

20. avgusta, 2019

Naravni zvoki in zeleno okolje so že sto let povezani s sprostitvijo in dobrim počutjem. Raziskava, objavljena v reviji Scientific Reports, pa je prva, ki je s pomočjo skeniranja možganov, merilcev srčnega utripa in vedenjskih eksperimentov pokazala, kakšne učinke ima zvok na telo.

Da bi raziskali povezavo med možgani, telesom in zvokom v ozadju, so raziskovalci z medicinske šole v Brightonu in Sussexu v Angliji opazovali 17 zdravih odraslih, ki so prejeli funkcionalno skeniranje z magnetno resonanco (fMRI) med poslušanjem serije petminutnih zvočnih posnetkov iz narave in umetno ustvarjen zvok (npr. promet, zvoki gradbenih strojev itd.).

Raziskava je pokazala, da zvok iz narave blagodejno vpliva na človeško telo

Med vsako zvočno »seanso« so udeleženci opravili tudi nalogo za merjenje njihove pozornosti in reakcijskega časa. Spremljali so tudi njihov srčni utrip, ki kaže na spremembe v njihovem avtonomnem živčnem sistemu – sistemu organov, ki sodelujejo v neprostovoljnih procesih, kot so dihanje, krvni tlak, temperatura, metabolizem in prebava. Rezultati so pokazali, da je poslušanje umetnih zvokov povezano z vzorci pozornosti navznoter (zaskrbljenost in psihološki stres), reakcijski časi udeležencev so bili počasnejši. Zvoki z narave so spodbudili več pozornosti, usmerjene navzven, poveča se parasimpatičen odziv – sprostitve.

Kako ublažiti stres v nekaj minutah?

  • Pojdite na sprehod in se naužite lepote in zvoka narave, ter zavestno dihajte. Globok vdih in globok izdih.
  • Privoščite si košček temne čokolade, ampak res samo košček. Raziskave so pokazale, da čokolada znižuje stres.
  • Strmite v sliko snežinke, praproti ali strele, saj njihovi fraktalni vzorci pomagajo sprostiti vaš um.
  • Ustvarjajte, barvajte in rišite, to bo vašemu umu pomagalo do trenutka – tukaj in zdaj.
  • Pijte zeleni čaj, saj le ta lajša simptome stresa.

 

Vir: Health

(Visited 18 times, 1 visits today)