Zlata pravila za barvno ravnovesje v prostoru

4. april, 2017

Prava izbira barv in svetlobe vpliva na harmonijo bivalnega prostora ter boljše dojemanje prostora, kar ugodno vpliva na dejavnosti, ki tam potekajo.

Svetlobo pogosto povezujemo zgolj s sredstvom, ki nam omogoča, da vidimo bolje, barve pa zmotno opredeljujemo le kot okrasni element, čeprav imajo svetloba in barve velik vpliv na človeško vedenje. Opravljajo namreč različne funkcije, kot so posredovanje informacij in vplivajo na našo presojo o okolju ali predmetu. Zaradi tega moramo izbrati prave barve, saj vplivajo na dobro telesno in psihično počutje.

Ustvarimo pravo barvno okolje doma

Kako doma ustvariti pravo barvno okolje, smo se za nasvete obrnili na italijanskega učitelja kromatologije, Massima Caiazza.

1. Previdno ocenite prostorsko postavitev in upoštevajte spreminjanje naravne svetlobe skozi dan in v ciklusu letnih časov. Če živite v hiši, obrnjeni proti severu ali zahodu, svetujemo več svetlobe, medtem ko pride v stavbe, obrnjene proti vzhodu ali jugovzhodu dovolj naravne svetlobe, s čemer privarčujemo tudi precej energije. Barve odražajo tudi pravo ravnovesje med odtenki in temperaturo. To pomeni, da so hladne barve prijetne predvsem poleti, pozimi pa je bolje živeti v prostorih, kjer prevladujejo tople. Primerno ravnovesje dosežemo tako, da se poskušamo izogibati uporabi ene barve in uskladiti razmerje med toplimi in hladnimi. Rdečo (pod iz žgane gline) in rjavo (parket) dopolnimo s hladno svetlo modro.

2. Na nas bo bolje vplivalo, če bo barva tal temnejša od sten, strop pa še svetlejši.

3. Barva in svetloba sta tesno povezani s funkcijami in dimenzijami prostorov: ista kombinacija v drugačnih okoljih učinkuje v drugače. Na učinkovitost barv vpliva tudi čas zadrževanja v prostoru, hrup in temperatura.

4. Izogibati se je potrebno tudi temnim barvam, saj absorbirajo svetlobo z večjo porabo energije in na nas ne vplivajo prav spodbudno. Odločimo se raje za svetle, vesele tone, ki zagotavljajo primerno ozračje za vsak trenutek dneva.

5. Okolja, ki pretirano spodbujajo naše čute, negativno vplivajo na koncentracijo. Svetujemo izogibanje premočnim kontrastom med barvnimi toni in svetlobo. Tudi svetlobne sence, ki skozi dan padajo na stene, morajo biti vedno rahlo obarvane.

6. Vrednotenje svetlobe in barv naj bo v kontekstu oziroma odnosu do vseh drugih tonov v prostoru.

 

Vir: ansa.it

(Visited 7 times, 1 visits today)