Zimska zabava za malčke

9. januarja, 2015

Zimski čas je obdobje veselja, radosti in zadovoljstva in je tisti čas, ki ga otroci celo leto nestrpno pričakujejo. Četudi zaveje mraz, to ni izgovor, da družina ne bi bila aktivna tudi v tem času. Aktivnosti v zimskem času so lahko zelo barvite in raznolike, možnosti za veselo zimsko rajanje je ogromno.

Kljub temu, da so si otroci različni in jih glede na starost zanimajo druge stvari in aktivnosti, pa je zimski čas, verjemite, tisti čas, ko so sposobnosti obeh le senca vsega dogajanja in zanimanja okoli sebe. Sneg in zimske radosti v otroku spodbudijo in sprožijo procese neskončnih igrarij in tukaj domišljija ne pozna meja.

Pripravili smo nekaj predlogov za aktivnosti na prostem, še več pa jih lahko najdete v aktualni reviji Eko dežela.

Izdelaj snežaka – večna igra, ki nikoli ne razočara. Otroci pri tem neizmerno uživajo in se zabavajo. Da pa bo zadeva malo drugačna, lahko namesto snežaka izdelate kakšno drugo bitje. Otroci imajo odlično domišljijo, tej pa lahko dodamo nekaj dodatkov iz kuhinje, starih omar in iz narave – storži, palice, vejice …

Izdelaj hišico za ptička. Kar nekaj je idej, kako lahko ptičkom omogočimo lažje preživetje mrzlih zim. Izdelajte jim enostavno hišico iz lesenih letev ali pa samo enostavno izobesite pripravljene semenke na balkon ali okoli hiše. Namesto obešank pa lahko izdolbete polovico pomaranče, vanjo nasujete semenke in jo na palicah, ki jih povežete z vrvjo, izobesite na drevo. Otrokom povejte, zakaj ste se tega lotili in kako zelo so jim ptički hvaležni za hrano. Med drugim opazovanje ptic deluje pomirjujoče in sproščujoče.

Pihanje milnih mehurčkov. Milni mehurčki so od nekdaj zanimivi kajne? Pa ste jih že kdaj pihali v zimskem obdobju? V kolikor še niste poizkusili, je pravi čas zdaj. Ko zunaj temperature padejo pod 0 stopinj Celzija, poskusite in tako boste lahko opazovali, kako drobci, ko padejo na tla, počasi zmrzujejo.

Izdelajte hranljive ogrlice za ptičke. Na laks nadenite mehke brusnice ali oreščke za ptice in jih izobesite na bližnje drevo ali grmovje.

Snežena tarča. Na kartonasto škatlo narišite pravo pisano tarčo, jo izobesite na drevo in si priredite pravo zimsko tekmovanje v kepanju. Kdor zmaga, dobi nagrado.

Saša Hribar Kuhar, strokovnjakinja za otroško športno pedagogiko in nutricist

(Visited 107 times, 1 visits today)