Ženske, zaupajte svojim rokam!

11. oktober, 2019

Oktober je tradicionalno mesec osveščanja o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji letno umre skoraj 400 žensk in do 10 moških. Za zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem osveščanje, zdrav način življenja ter redno samopregledovanje dojk, ki pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka.

V skladu z raziskavami lahko čezmerni telesni teži in pomanjkanju telesne aktivnosti pripišemo od 25 do 33 odstotkov vseh primerov raka dojk. Kar pomeni, da so zdrav način življenja, z rednim gibanjem, zdravo in uravnoteženo prehrano, ter ohranjanje normalne telesne teže, tri preproste, vendar ključne odločitve za zdravje.

Zaupajte svojim rokam za zdravje dojk

Za zgodnje odkrivanje raka dojk je pomembno redno mesečno samopregledovanje. »Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline,« opozarjajo v združenju Europa Donna. Pri spremembah se čim prej posvetujte z izbranim zdravnikom.

Za pomoč pri rednem mesečnem pregledovanju sta na voljo tudi mobilna aplikacija in spletna stran Breast Test. Aplikacija vsebuje menstrualni koledarček, ki uporabnice vsak mesec z opomnikom spomni na pregled, vsebuje pa tudi preprosta navodila in slikovna gradiva, s katerimi predstavi postopek samopregledovanja dojk.

Dan brez modrčka

13. oktobra ženske po vsem svetu ne oblečejo modrčka, v znak podpore ženskam pa tudi moškim, ki vsako leto obolijo za rakom dojk. V Sloveniji oboli skoraj 1300 žensk in do 15 moških letno, skoraj 400 žensk in do 10 moških pa umre.

 

Vir: Europa Donna, Brest Test

(Visited 7 times, 1 visits today)