Ženske uspešnejše pri meditaciji od moških?

4. maja, 2017

Raziskovalci z ameriške univerze Brown ugotavljajo, da je meditacija bolj učinkovita pri ženskah kot pri moških.

Raziskovali so predvsem tako imenovani mindfulness oz. po naše čuječnost, obliko meditacije, ki temelji na zavesti, in ugotovili, da deluje bolj pri ženskah kot moških. To je pokazala študija, ki so jo opravili na ameriški univerzi Brown.

Večja nagnjenost žensk k razmišljanju?

Raziskovalci so opazovali skupino 41 moških in 36 žensk, ki so se udeležili dvanajst tedenskega meditacijskega tečaja. Ugotovili so, da so ženske doživela močne spremembe v svojem duševnem stanju, medtem ko so bile spremembe pri moških neznatne. Razloga za to razliko sicer še ni mogoče znanstveno pojasniti, vendar, kot piše Huffington Post, raziskovalci namigujejo, da je lahko pojav odvisen od večje nagnjenosti žensk k razmišljanju. Nasprotno, kot bi veljalo po zdravi pameti, moški lažje ignorirajo in pometejo pod preprogo svoje skrbi, kar vodi v paradoks, saj bi jo potemtakem pri čuječnosti bolje odnesli, ker bi se lažje osredotočili na trenutke tukaj in zdaj.

Kakorkoli že, meditacija je, pa čeprav morda na nižji ravni, zelo dobrodošla oblika sproščanja napetosti in vodi k mirnejšemu življenju.

 

Vir: huffingtonpost.it

(Visited 21 times, 1 visits today)