Z meditacijo lahko spremenimo strukturo možganov

13. februarja, 2019

Sara Lazar, nevroznanstvenica iz Massachusetts General Hospital in Harvard Medical School, je ena prvih, ki je raziskovala povezavo med meditacijo, čuječnostjo ter možgani. Ugotovila je, da meditacija dejansko lahko spreminja strukturo možganov.

Vse skupaj jo je začelo zanimati, ker je zaradi tekaških poškodb začela obiskovati tečaj joge in je sama pri sebi začela opažati pozitivne spremembe, kar se tiče odziva na stres in odzivanja v odnosih. Odločila se je, da bo stvar raziskovala v svoji postdoktorski disertaciji.

Izboljšamo lahko spomin in kreativnost

Ugotovila je, da ko je človek umirjen in se osredotoča zgolj na dihanje in sedanji trenutek, se predel možganov, namenjen kogniciji, umiri, vse to pa potem blagodejno deluje na človek um ter splošno delovanje. Izboljšata se spomin in kreativnost.

Po osmih tednih so pri udeležencih raziskave našli spremembe v štirih predelih možganov: v predelu za spomin, učenje in regulacijo čustev, v predelu za ciljno odločanje in empatijo, v predelu nastajanja nevrotransmiterjev ter v amigdali, ki je odgovorna za »boj ali beg« odziv. Ko jo začnemo sproščati, se izboljša naše delovanje v primeru stresa, strahu in tesnobe.

Dovolj že pol ure na dan

Sara Lazar pove še, da je dovolj že pol ure meditacije na dan in da jo sama prakticira že 20 let. Poudari, da je bistveno najti dobrega učitelja, nato pa pri izvajanju biti dosleden. Ni nujno, da je vsak dan pol ure, lahko je tudi le pet minut, važna je le rednost.

(Visited 15 times, 1 visits today)