Voda kot prvinski element proti stresu

1. junija, 2018

S psihološkega vidika plavanje ugodno vpliva na miselne sposobnosti in osebnostne lastnosti. Plavanje z nizko in zmerno intenzivnostjo zmanjšuje anksioznost in depresivnost, izboljšuje razpoloženje, samopodobo ter ugodno vpliva na spanje.

diving-79616_640

Določene raziskave potrjujejo, da plavanje ugodno vpliva celo na samopodobo oseb s posebnimi potrebami. Spoznanja kažejo, da redno lahko redno plavanje enačimo celo z določenimi oblikami psihoterapije.

people-2605657_640 (1)

Sproščanje v vodi

Profesor športne vzgoje Janez Ohnjec svetuje sproščanje z lebdenjem na vodi s pripomočkom ali partnerjem. Ohnjec verjame, da je voda kot element naš arhetipski zaveznik.

floating-1854203_640

„Od trenutka spočetja naše telo plava v vodi. Iz vode se rodimo in brez ne moremo živeti. Zaradi tega lahko plavanje uvrščamo med tiste naravne oblike gibanja, ki pripomorejo k prvinskemu občutju sproščenosti in delujejo protistresno. Plavalne tehnike omogočajo pravilno dihanje in zato varno drsenje po elementu, ki je sicer za nas, zemeljske sesalce, lahko tudi smrtno nevaren. Vendar prav to pričara draž, saj ko obvladamo vodo skozi plavalno tehniko, se igra lahko prične in homo ludens (človek, ki se igra) doživi tisti občutek izgube Jaza po kateremu vsi tako hrepenimo, saj nas osvobodi začarnega kroga ega in neskončnih želja.“

Ž.M.B.

 

 

 

(Visited 61 times, 1 visits today)