Valentinovo – praznujmo ljubezen, a malo drugače

13. februarja, 2020

Valentinovo ima pri nas tako svoje privržence, kot tiste, ki menijo, da je uvožen praznik skomercializiran in nepotreben. A 14. februar je god sv. Valentina in nič ne škodi, če (tudi) na ta dan praznujemo ljubezen. Če želite letošnji praznik zaljubljencev praznovati malo drugače, smo pripravili nekaj idej za malo drugačno Valentinovo – pozabite večerje v restavraciji in čokoladne srčke iz trgovine.

Ste vedeli? Sveti Valentin, duhovnik in mučenec, goduje 14. februarja
“Razen tega, da je v resnici živel in pretrpel mučeniško smrt, se o svetem Valentinu ni ohranilo kaj prida zgodovinskih podatkov. Kljub temu da njegove življenjske zgodbe ne moremo preveriti, pa že od najstarejših časov velja za izredno priljubljenega svetnika. Bil naj bi duhovnik, ki je za Kristusa prelil svojo kri pod cesarjem Klavdijem II. v letih 269/70. Njegovo ime v latinščini pomeni močan, zdrav, zato so ga imeli za priprošnjika zoper najrazličnejše bolezni. Ozdravil naj bi deklico z mrtvoudom in padavico, po čudoviti rimski legendi pa naj bi tudi vrnil vid slepi poganski deklici, ki se je nato z vso družino dala krstiti. O tem čudežu poroča legenda,” opišejo sv. Valentina v časopisu Družina.

Valentinov menu v restavraciji?

Če vam to ne diši, raje pripravite večerjo doma. Kakšen hod lahko tudi spustite ali pa naj predstavlja preprost obložen kruhek – ne s kaviarjem, ampak raje z najljubšim slanim namazom.

Čokoladni srčki iz trgovine?

Zakaj bi kupovali tortice in praline v obliki srčkov, če so polne nezdravih dodatkov? Specite domače pecivo, ga obložite z doma pripravljeno kremo. Odlična barvna popestritev čokoladnega peciva so zmrznjene maline in stepena smetana. Hitro, okusno in – pristno. Nič zato, če ni v obliki srčka, saj ste v pripravo vložili ljubezen.

Le za tiste, ki so v paru?

Ljubezen ima šrevilne oblike in kje piše, da je praznik ljubezni samo za zaljubljene? Podarite svoj čas hišnemu ljubljenčku, povabite mamo na kavo, pokličite samsko prijateljico, nesite kos domačega peciva ovdoveli sosedi …

Naj ljubezen občutijo tudi tisti, ki je sicer ne …

Tudi Valnentinovo je lahko odličen dan, da naredite korak v smer dobrodelnosti in prijaznosti. Namenite nasmeh mimoidočemu, kakšen evro brezdomcu, peljite na sprehod kužka iz zavetišča, poglejte okoli sebe in našli boste priložnost, da razdajate svojo ljubezen in dobroto.

Imejte radi – tudi sami sebe

Jutri pa je lahko tudi pameten opomnik na to, da moramo imeti radi tudi (ali predvsem) sami sebe. Naredite nekaj lepega samo zase, pričarajte si tisti čaroben trenutek, s katerim odlašate že od novoletnih zaobljub. Vzemite si pol ure za sprehod v naravi, ki se že prebuja, za umirjeno dihanje, za tisto knjigo, ki čaka na nočni omarici, za skodelico čaja, kozarec vina ali klepet s prijateljico, ki živi v tujini … Napolnite si baterije – in srce!

 

(Visited 327 times, 1 visits today)