V našem telesu poteka tudi prebava emocij, ne le hrane

28. novembra, 2019
Po Edwardu Anobahu povzel: Andrej Pešec

Ajurveda uči, da poleg prebavnega ognja, ki nam pomaga prebavljati hrano, v našem umu obstaja tudi t.i. sadhaka agni oz. sadhaka ogenj, ki nam omogoča prebaviti težka čustva ali travmatične izkušnje.

Edward Anobah, izkušeni Bhakti jogi, po izobrazbi pa ekonomist, ki je študiral v Londonu, priporoča, kako si ta prebavni ogenj okrepiti:

Kako si ga okrepiti?

1. Življenje v vrlini in dnevno ohranjanje ravnovesja med delom, odnosi, počitkom, zabavo … Interna in eksterna čistoča ter ustaljen ritem življenja.
2. V posteljo pred 22h, tem prej tem bolje. Do polnoči telo počiva dvojno.
3. Čim prej vstati; najbolje uro in pol pred soncem. Jutranje vstajanje ima močan subtilen efekt, da nam entuziazem, moč, voljo in pomaga biti ter ostati pozitiven in balansiran; spanje po sončnem vzhodu je eden glavnih vzrokov za depresijo, nejevoljo in pomanjkanje energije. Rane jutranje ure so optimalne za meditacijo, tik za tem pa za delo, ki zahteva fokus, miren um in ostro inteligenco.
4. Gibanje, dihalne vaje, telovadba, svež zrak, veliko vode, praznenje črevesja.
5. Naravna, sveža, rastlinska in nepredelana hrana. Obroki vsak dan ob istem času. Glavni obrok je kosilo. Ne jesti tri ure pred spanjem. Čaša toplega mleka z medom uro pred spanjem za boljši spanec.
6. Čim manj, najbolj nič hitre prehrane, alkohola, kave, kajenja in mesa, saj ustvarjajo strupe in oslabijo “sadhaka agni”.
7. Proučevanje naravnih zakonov in učenj modrecev ter svetih oseb navdahne z neustrašnostjo, entuziazmom, potrpežljivostjo in sočutjem.
8. Odpoved družbi vsebin in ljudem, ki kritizirajo, so črnogledi, pohlepni, zavistni in nehvaležni ter čim več družbe ljudi, ki so miroljubni, pošteni, resnicoljubni, sočutni, modri, inspirirani, delavni, odgovorni in ljubeznivi.
9. Dobre želje vsem, vedno in povsod.


Več vsebin o modrostih za življenje: Znanje za življenje.

(Visited 147 times, 1 visits today)