Tudi telefoni so gojišče virusov – kako jih pravilno očistimo?

6. aprila, 2020

V času samo izolacije so telefoni ves čas v naši bližini, uporabljamo jih za spremljanje novic, gledanje video vsebin, video klice, druženje na družbenih omrežjih in pisanje kratkih sporočil. Pa se zavedamo, da so naši mobilni telefoni potencialno gojišče za bakterije in viruse?

Vsakič, ko se dotaknemo telefona, bakterije in viruse prenašamo z rok na telefon in s telefona na roke, s katerimi se potem dotikamo obraza. Čas je, da tudi telefon temeljito in pravilno očistimo.

Za čiščenje mobilnega telefona nikoli NE uporabljajmo:

 • Čistila za okna ali gospodinjstvo
 • Topila (aceton, benzen, toluen)
 • Abrazivnih praškov
 • Vodikov peroksid
 • Ključnega pomena je, da se pri čiščenju izognemo odvečni vlagi, kar lahko poškoduje notranjo elektroniko. Večina zaslonov mobilnih telefonov, zlasti steklenih površin pametnih telefonov, ima oleofobni premaz, ki odbija olja iz rok in prstov.
 • Učinkovitost premaza se bo sčasoma zmanjšala, vendar z uporabo česar koli abrazivnega na steklu pospešujemo izgubo in trajno praskanje po površini.

Pravi način čiščenja mobilnega telefona

Za čiščenje bomo potrebovali krpo iz mikrovlaken ter 1/2 skodelice destilirane vode, 1/2 skodelice 70 % izopropilnega alkohola in vatirane palčke ali lesene zobotrebce.

 1. Telefon izklopimo.
 2. Če želimo učinkovito očistiti telefon, odstranimo zaščitni etui in ga očistimo ločeno.
 3. V manjši razpršilki zmešamo destilirano vodo in 70 % izopropilni alkohol in dobro premešamo. Destilirana voda je ključnega pomena, če živimo na območju s trdo vodo, ki je napolnjena z mikroskopskimi minerali, ki lahko opraskajo zaslon telefona.
 4. Krpo iz mikrovlaken rahlo poškropimo s pripravljeno mešanico. Nikoli mešanice ne pršimo neposredno na telefon.
 5. S krpo iz mikrovlaken obrišemo cel telefon. Pazimo, da ga očistimo spredaj, zadaj in vse robove. Za majhna in težje dostopna območja npr. okoli objektiva kamere si pomagamo z vatirano palčko ali lesenim zobotrebcem. Očiščeno površino še enkrat obrišemo z navlaženo krpo. Ne pozabimo na enak način očistiti tudi etuija.
 6. Po čiščenju telefon pustimo vsaj 15 minut na zraku, da se posuši.

Za čiščenje slušalk prav tako uporabimo navlaženo krpo in pred ponovno uporabo jih dobro posušimo.
Po čiščenju telefona si temeljito umijemo roke.

Za vzdrževanje čistoče telefona ga temeljito očistimo enkrat tedensko. Pogosteje si umivajmo roke in razmislimo o uporabi telefona v kopalnici. V splošnem velja, čistejše so roke, čistejši je telefon.

Vir: The Spruce

(Visited 188 times, 1 visits today)