Steklenico za vodo temeljito operite – VSAK DAN!

22. marca, 2020
Steklenico za vodo temeljito operite – VSAK DAN!

Kdaj ste steklenico za vodo nazadnje temeljito oprali? Ne glede na to, iz kakšnega materiala je vaša steklenica za vodo, je pomembno, da jo vsak dan temeljito očistite.

Ste že kdaj med pitjem vode zaznali neprijeten vonj? Če ste ga, je to znak, da steklenice niste dobro očistili. V steklenici je vlažno okolje in zato tam bakterije zelo dobro uspevajo, to pa pomeni, da pijete vodo polno bakterij. Ker tega nihče ne želi, je zdaj čas za temeljito čiščenje.

Ročno pranje steklenice vsaj enkrat na dan

Steklenico napolnite z vročo vodo in dodajte malo sredstva za pomivanje posode. S krtačo notranjost steklenice dobro zdrgnete, ne pozabite na dno, robove in pokrov. Za težje dostopne dele si lahko pomagate s krtačko za čiščenje slamic. Steklenico dobro sperite in vedno osušite s čisto krpo ali papirnato brisačko.

Pranje v pomivalnem stroju

Večino steklenic je mogoče oprati v pomivalnem stroju. Če je tudi vaša med njimi, jo postavite v zgornjo košaro in izberite program z najvišjo temperaturo vode in s sušenjem. Steklenico tako operite vsaj enkrat tedensko.

Čiščenje s kisom

Steklenico do polovice napolnite z alkoholnim kisom, ki odlično očisti in dezinficira steklenico, do vrha napolnite s hladno vodo. Zaprite, dobro pretresite in pustite stati 10 do 15 minut, lahko tudi čez noč. Nato dobro sperite ali operite v pomivalnem stroju.

V času koronavirusa

Steklenice, lončki in slamice za večkratno uporabo so tudi v času epidemije koronavirusa varni za uporabo, a bodite dosledni pri higieni. Erin Sorrell docentka na oddelku za mikrobiologijo in imunologijo univerze Georgetown svetuje: »Med epidemijo koronavirusa operite steklenico, lončke in slamice za večkratno uporabo, po vsaki uporabi, z vročo vodo in sredstvom za pomivanje posode.«

Vir: Health, Real Simple, Huffpost

 


Nazaj na kategorijo NASVETI.

(Visited 140 times, 1 visits today)