S hrenom nad mravlje!

23. marca, 2019

Nedavno so znanstveniki objavili članek v publikaciji Aplikativna entomologija in zoologija o tem, da organska spojina allyl isotiocyanat, ki jo najdemo v hrenu, wasabiju in gorčici, odganja ognjene mravlje. 

Raziskava, ki so jo opravili na japonski Univerzi Hyogo, je dokazala, da so mravlje, ki so prišle v stik z mikrokapsulirano spojino, s katero so potresli pasti za mravlje, umrle.

V raziskavi so testirali 10 pasti od tega je bila s spojino premazana le ena. In prav ta ni ujela nobene mravlje. Da so dokazali, da gre za učinkovit naravni repelent, ne pa “slabo” past, so vse skupaj tudi posneli.

 

Zakaj bi delali škodo okolju in zdravju, če gre naravno?

Ognjene mravlje so se po celem svetu iz Južne Amerike razselile z globalno trgovino. Zdaj so prisotne povsod, stroški in okoljska škoda njihovega odstranjevanja pa so ogromni. V ZDA so za ubijanje mravelj zapravili 6 milijard dolarjev, uničili številne kmetijske površine, lokalne vrste in naredili škodo za zdravje prebivalcev. Na Japonskem so jih odkrili pred dvema letoma in šli takoj v akcijo iskanja naravnega načina, kako se jih znebiti.

Mikrokapsulirano spojino AITC, ki je naravno prisotna v na Japonskem zelo priljubljenem wasabiju (ta je zelo podoben našemu hrenu) kot nestrupeno brezbarvno olje, je možno nanesti na embalažo, s čimer mravljam preprečimo vstop in nadaljenje razseljevanje.

Vir: AtlasObscura

(Visited 188 times, 1 visits today)