Proti nespečnosti tudi meditacija

18. oktobra, 2015

Meditacija je umiritev uma, da lahko slišimo srce in svojo dušo. Ko izgubimo stik s seboj, s tem kar smo, in ko ne vemo več, česa si sploh želimo, je čas, da začnemo z meditacijo. Vedno je pravi čas za to.

Z vsakodnevno meditacijo naučimo svoje možgane, da umirijo dejavnost razmišljanja. Na ta način se lažje sprostimo, umirimo – in tudi zaspimo.

Stalno razglabljanje uma o dogodkih, ljudeh in skrbeh lahko ustvari nespečnost. Ta proces se odvija že tako pretanjeno, da ga niti ne opazimo. Lahko si celo mislimo, da smo umirjeni, um pa še kar klepeta in klepeta. V našem življenju je od jutra do večera veliko stresa. Tak je tempo sodobnega življenja. In ko zvečer pademo v posteljo, ne znamo ugasiti tudi naših misli in skrbi. Toda vedno obstaja rešitev. Ena možnost je tudi prakticiranje meditacije. Nikar se ne ustrašite besede ‘meditacija’, gre vendarle le za sproščanje.

Misli pred spanjem so pomembne

Zelo pomembno je, da se pred spanjem posvetimo tistim mislim, ki so prijetne, ki nas napolnijo s prijetnim. Še bolje je, če meditiramo.

Sproščanje pred spanjem umiri naš um, s tem se umiri tudi fizično telo. Besede ne povedo dovolj, pomembna je praksa. Dovolj je, da si na začetku vzamete vsaj 5 minut in se posvetite svojemu dihanju. Samo opazujte ga. Lahko pa uporabite vodeno meditacijo, ki vas bo na lahkoten in prijeten način popeljala v sprostitev. Iz tega stanja pa zelo lahkotno spolzite v spanec.

Misli oz. občutek prijetnosti pred spanjem je zelo pomemben. Tisto, kar delamo tik pred spanjem, navadno poglabljamo v spanju še kar nekaj ur. In od tega je tudi odvisno, kakšno bo naše prebujanje naslednje jutro. Če smo tik pred spanjem sproščeni, se bomo sproščeni tudi zbudili.

Tisto, kar delamo tik pred spanjem, navadno poglabljamo v spanju še kar nekaj ur. In od tega je tudi odvisno, kakšno bo naše prebujanje naslednje jutro. Če smo tik pred spanjem sproščeni, se bomo sproščeni tudi zbudili.

Enostavna meditacijska vaja za začetnike

Najenostavnejša vaja za začetek je opazovati svoje dihanje. Na začetku vadimo vdih in izdih, kasneje samo opazujemo, kako telo to samo izvaja. Smo opazovalec. Nato zavestno podaljšamo vdih in izdih. Z vsakim izdihom sprostimo tudi napetost v našem telesu. S pozornostjo lahko potujemo od prstov na nogah do vrha glave in postopoma z vsakim izdihom sprostimo napetost v mišicah. Na koncu je naše telo sproščeno, mehko in prijetno toplo. Če to še ni dovolj, ponovite vajo. Ob tem si lahko govorite v mislih: z vsakim izdihom sem še petkrat bolj sproščen(a), vsak šum, vsaka motnja še poglobi moje sproščanje …

Pa lahko noč.

 

Barbara Pust, Danuba

http://barbarapust.webs.com

(Visited 129 times, 1 visits today)