Pozabite na ‘pozitivno razmišljanje’ – tu je bolj učinkovit način, da se znebimo negativnih misli

2. januarja, 2018

Že vrsto let je na voljo kup nasvetov, tehnik in seveda tudi literature, ki uči, da s pozitivnim razmišljanjem ustvarjamo pozitivno realnost. “To, na kar se osredotočaš, se ti dogaja,” in podobno. Seveda pa v življenju ne moremo ves čas razmišljati pozitivno. Ne le, da način, da poskušamo biti vedno pozitivni, ne pomaga, celo škodi lahko!

Kritika nujnosti pozitivnega razmišljanja

Kot denimo navaja avtor knjige ‘Na pomoč! Kako biti malo bolj srečen in narediti malo več?’ Oliver Burkemen, je namreč to, da se ukvarjamo s tem, da moramo razmišljati pozitivno, lahko ovira na poti do tega, da kaj zares naredimo. “Namesto da bi šli v akcijo, se ukvarjamo z naravnavanjem misli,” pravi.  Kritike letijo predvsem na knjigo Skrivnost, po kateri naj bi si s svojimi mislimi – srečnimi, pa tudi anksioznimi in žalostnimi, s pričakovanji, pa tudi s skrbmi, sami risali prihodnost. Kar je za tiste, ki so nagnjeni k zaskrbljenosti, lahko še večja nočna mora.

Sprejemanje misli – pozitivnih in negativnih

Avtor knjige ‘Past sreče’ dr. Russ Harris zato predlaga drug pristop, ki ga imenuje terapija sprejemanja in predanosti. Preprosta strategija te terapije je tehnika ‘Stop – ustavi se’. To tehniko lahko prakticiramo kadarkoli, vzame nam pol minute in je sestavljena iz 4 korakov.


Tehnika Stop:

  1. Upočasni ali se ustavi.
  2. Opazuj in sprejmi svoje misli – z radovednostjo, brez obsojanja, ali je misel slaba ali dobra. Je le misel, to nisi ti.
  3. Odpri se – dovoli mislim in občutenjem, da te preplavijo.
  4. Spomni se svojih vrednot, se ponovno poveži z njimi, naj te vodijo k naslednjemu koraku.

Bistvo te tehnike je, da se ločimo od svojih misli – ni važno, ali so pozitivne ali negativne, to so le naše misli. Bolj pomembno je, kdo smo, kakšna oseba želimo biti – in da delujemo v skladu s tem. Mislim pa pustimo, da pridejo in grejo.

Vir: ideapod.com

(Visited 73 times, 1 visits today)